Den senaste veckan har både Soran Ismail och Daniel Nordström petats från sin medverkan i Sveriges Radio inför valen. Även SVT tillkännager hårdare förhållningsregler för sina medarbetare nu i valtider.
Kulturnyheterna har pratat med Sveriges Radios chefsjurist och SVT:s valprojektledare. Vi undrar vad regelboken egentligen säger.
För stor påverkan?
Chefsjuristen Kerstin Bröms Lumpus förklarar vilket scenario SR vill undvika.
– Om en programledare av ett nöjesprogram på sin fritid till exempel är aktiv socialdemokrat kommer lyssnare förknippa den här programledaren med socialdemokrati. De kommer hela tiden se ”socialdemokraten” framför sig. Lyssnare som tycker om programledaren kan då bli motiverade att rösta på Socialdemokraterna, på samma sätt som de som inte tycker om programledaren kan bli anti partiet, säger hon och fortsätter:
– Personen får en väldig möjlighet att påverka och det överensstämmer inte med våra riktlinjer – förenklat uttryckt.
”Skyddar vår trovärdighet”
Hon vill inte uttala sig specifikt kring fallet med Soran Ismail utan hänvisar till det som Lotta Mossberg tidigare har sagt. Daniel Nordströms tillfälliga avstängning är hon inte insatt i.
Kerstin Bröms Lumpus berättar dock att Sveriges Radio utarbetar särskilda riktlinjer inför varje valår för att särskilt påpeka sin opartiskhet. Dessa riktlinjer tas fram inom ramen för Sveriges Radios avtal. Den socialdemokratiskt aktiva programledaren är ett exempel på när dessa riktlinjer kliver in.
– De finns för att skydda vår trovärdighet.
Går ni igenom era medarbetare inför varje valår?
– Det kan jag inte svara på men det tror jag inte. Skulle man veta att någon är partipolitisk aktiv tar man det med den personen, säger Kerstin Bröms Lumpus.
”Programledare är offentliga personer”
Även Sveriges Television tar fram särskilda riktlinjer till valåret. Eva Landahl är projektledare för SVT:s samlade valutbud.
Ser du några problem med dessa riktlinjer?
– Ja det är klart att det finns massa saker vi kan fundera över, särskilt när det kommer till användandet av sociala medier bland våra medarbetare. Man kanske skriver en tweet med tanken att man skriver det till sina vänner och därför inte behöver stå till svars för den som en offentlig person. Men vi anser att alla våra programledare är offentliga personer och måste tänka på hur de uttrycker sig.
Svår gränsdragning
– Det finns absolut en del kantbollar i den här debatten. Var går gränsen för vad jag kan gilla på Facebook? Det är inte alltid helt självklart men för just nyhetsprogramledare är det ganska tuffa gränser.
Underskattar inte SVT publikens förmåga att själva skilja på företagets åsikter och programledarens?
– Jag vet hur många som uppfattar våra programledare som partiska trots att de inte är det. Därför tror jag det är viktigt att vi är extra noggranna under valtider, säger Eva Landahl.