Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal av Fredrik Virtanen. Foto: Fredrik Persson, TT

Cissi Wallin och Fredrik Virtanen möts i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den första rättegångsdagen handlade om de Instagraminlägg i vilka skribenten Cissi Wallin skrev att hon blivit våldtagen av journalisten Fredrik Virtanen. Inlägg som Wallins advokat försvarade.

– Det blev kaos, det var en fruktansvärd dag i mitt liv, sa Fredrik Virtanen i rätten.

Under den första rättegångsdagen gick åklagaren samt Cissi Wallin och Fredrik Virtanens advokater främst igenom de sex Instagraminlägg, publicerade mellan oktober 2017 och augusti 2018, som åklagaren bedömer utgör grovt förtal av Fredrik Virtanen. Inläggen innehåller uppgifter om att Cissi Wallin, och i vissa fall andra personer, våldtagits av Fredrik Virtanen.

Cissi Wallin nekar till brott och Fredrik Virtanen har tidigare nekat till alla anklagelser. Båda parterna förhördes.

Cissi Wallin

”Jag har också en historia”

Cissi Wallin svarade bland annat på vad som föranledde att hon skrev det första inlägget i oktober 2017, där hon pekade ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman.

– Jag var i USA, New York, med min familj på ett kafé. Jag såg på tv-skärmar om hur New York Times avslöjande om Harvey Weinstein rullades upp. Det var starten för metoo i USA, det var då det exploderade. Jag mådde illa och förstod inte riktigt varför. Sen efter en eller två timmar så tänkte jag: jag har ju också en sådan här historia.

Cissi Wallin och hennes advokat har framhållit att det var försvarligt för Wallin att lämna uppgifterna för att Fredrik Virtanen hade en maktställning i samhället som profilerad journalist. De menar även att uppgifterna är sanna och att de utgjorde en del av metoo-rörelsen där flera kända män namngavs.

”En fruktansvärd dag”

Fredrik Virtanen och hans advokat menar tvärtom att uppgiften är osann och åklagaren argumenterade för att den orsakat Fredrik Virtanen stort lidande och att det första Instagraminlägget omedelbart fick stor spridning.

– Camilla Läckberg, Mia Skäringer och Clara Henry, som har otroligt många följare, delar det här. Det blev kaos, det var en fruktansvärd dag i mitt liv. Skadan är allra störst för mig i mediebranschen, det är ingen som är beredd att ge mig ett jobb.

Även Cissi Wallins terapeut och en tidigare sociala medieransvarig på Aftonbladet förhördes. Förhandlingarna återupptas på måndag.

Bakgrund

Våldtäkten som Cissi Wallin anklagar Virtanen för ska ha skett 2006. Wallin gjorde en anmälan mot Virtanen 2011. En förundersökning inleddes, men den lades ner efter tio månader med motiveringen att brott ej kunde styrkas.

Det var i oktober 2017 som Cissi Wallin via sitt Instagramkonto skrev att hon blivit våldtagen av Fredrik Virtanen.  Wallin hade på den tiden strax över 50 000 följare, en siffra som i dag är nästan dubbelt så stor.

Inlägget delades dessutom av andra personer med ännu större följarskara, som deckarförfattaren Camilla Läckberg (över 200 000 följare vid tidpunkten) och komikern Mia Skäringer (över 300 000 följare).

Under hösten 2017 inledde Aftonbladet en internutredning, Virtanen petades som skribent från ledarsidan och lämnade i slutet av året sin tjänst på tidningen.

Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Åklagare Daniel Suneson har ännu inte föreslagit något straff.

Förtal och grovt förtal

Åklagare väcker normalt inte åtal för förtal. En förutsättning för åklagare att ändå väcka åtal är att den som utsatts är under 18 år eller att den som utsatts gjort en brottsanmälan. Det ska även vara ”påkallat från allmän synpunkt”.

Det kan vara påkallat om ett påstående om att en person begått ett allvarligt sexualbrott har fått stor spridning, till exempel via internet.

Att påståendet fått stor spridning krävs inte. Det kan räcka med att det sprids till personer som den utsatta känner, som familj vänner och kollegor.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cissi Wallin

Mer i ämnet