På Coldplays konserter under den aktuella världsturnén ”Music of the Spheres” kommer publiken kunna cykla och hoppa på särskilda dansgolv för att ge ström till scenen. Foto: Coldplay/Stevie Rae Gibbs/EPA/TT/FRANCISCO

Coldplay ger sig ut på klimatturné – här får publiken cykla för att generera ström

Uppdaterad
Publicerad

En världsturné och konserter med transportsträckor, strålkastare, ljudanläggningar och inte sällan pyroteknik kan göra stort avtryck på klimatet. Det brittiska bandet Coldplay uppmanar därför nu sin publik att hoppa på ett kinetiskt dansgolv och trampa igång särskilda cyklar för att generera grönare el till sina spelningar. 

Under våren påbörjade Coldplay sin världsturné “Music of the Spheres” i samband med sitt albumsläpp med samma namn. I samband med annonseringen av turnén meddelade bandet att de har ett mål att minska sina koldioxidutsläpp med 50 procent jämfört med deras tidigare turné under 2016 och 2017.  

Ett av de gröna initiativen är att bandet placerar ut elektriskt genererade trampcyklar så att publiken kan hjälpa till att ge energi till konserten.  

Klimatkompenserande dansgolv  

Andra gröna initiativ som bandet meddelar att de kommer använda sig av är solceller, förnybar diesel, laddningsbara batterier och kinetiskt energi.  

“Vi kommer också installera kinetiska dansgolv runt om vissa arenor så att fansens dansande kan konverteras till energi och hjälpa till att ge ström till konserten”, skriver bandet i ett pressmeddelande.

Bandet är särskilt känt för sina färgglada estetik under konserter med storslagna ljuseffekter. Bland annat har alla publiken tidigare fått så kallade xyloband, särskilda armband med lysdioder och radiofrekvensmottagare som kan byta färg och blink i takt med låtarna som spelas. Även  laserliknande strålkastare, ljusshower, filmer som spelas upp på scen, och fyrverkeri. 

Se publiken cykla igång strömmen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.