I slutet av april kallade Bonnier news till krismöte med anledning av hur svårt det har blivit att hitta sommarvikarier till bolagets tidningar Expressen, Dagens Nyheter och Dagens industri.
Men utanför storstäderna är vikariebristen mer akut. Journalisten skriver att lokaltidningen Corren, Östergötlands största morgontidning med kontor i Linköping, sedan 2015 anställt vikarier som varken har journalistutbildning eller journalistisk erfarenhet. I sommar kommer ungefär hälften av de tio vikarierna från andra utbildningar.
– För 10-15-20 år sen fick vi massor av ansökningar och sen har vi sett hur det undan för undan sinade, säger Maria Kustvik, chefredaktör för Östgöta Correspondenten till Kulturnyheterna.
Aldrig fullärd
Men Maria Kustvik ser inte nödvändigvis bristen på journalistutbildade vikarier som en förlust, utan en möjlighet att få in fler perspektiv.
– Jag har några som går mediakommunikation, det som sticker ut mest är en statistiker. Jag skojade lite om att hans mamma är journalist, så han har det i blodet, men han har insett att han vill byta bransch och vi breddar oss kunskapsmässigt.
Går ingen förlorat när man inte tar in journalister?
– Vi får lägga ner mycket tid på utbildningar, men vi får mycket tillbaka. För längesen fanns det ju lärlingsplatser inom journalistbranschen. Sen är man ju aldrig riktigt fullärd i vårt yrke.
Sjunkande trend sedan mitten av 10-talet
Även fackklubben på SVT har noterat att det är svårt att rekrytera journalister utanför storstäderna.
2013 rapporterade Sveriges Radios Kulturnytt att antalet utbildade journalister fyrdubblats på tio år, trots att branschen krisade. Men redan tre år senare pekade trenden åt ett annat håll: flera stora journalistutbildningar fick färre ansökningar och sedan dess har det fortsatt i samma riktning. 2019 rapporterade Dagens Media att sju kandidatprogram i journalistik tappat sökande sedan 2013. Vissa med hela 70 procent.