Till vänster en scen ur filmen ”Viften”, till höger manusförfattaren och skådespelaren Anna Neye.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Neye har både skrivit manus och spelar rollen som Anna Heegard i ”Viften”, som tilldelas Nordiska rådets filmpris. Hör mer i videon. Foto: ”Viften”/Meta film/Andreas Idén

”Danmark har en lång och vidsträckt kolonialhistoria”

Publicerad

Filmen ”Viften” tilldelas Nordiska rådets filmpris 2023. Med en mörk och absurd gestaltning av historien utspelar den sig på ön Saint Croix, där Danmark bedrev slavhandel.

– Vi hör väldigt lite om det i skolan, säger manusförfattaren och huvudrollsinnehavaren Anna Neye.

I slutet av 1700-talet blev Danmark det första landet i Europa att förbjuda slavhandel. Men först 1848 avskaffades slaveriet på danskstyrda Saint Croix. En ö i Karibiska havet som Anna Neye besökte 2015.

– Då intervjuade jag människor där som hade en helt annan uppfattning om historien, säger hon.

Skruvad historieskildring

I ”Viften” viftar unga förslavade pojkar med fjädrar för att fläkta den vita societeten. En av flera scener som Anna Neye förklarar ska illustrera de absurda maktförhållanden som rådde på den tiden.

Även historien om filmens huvudkaraktär Anna Heegard har skruvats ett varv.

– Den Anna Heegard vi har skapat är en person som har spelat systemet till max för att få privilegier i en kolonial kontext, säger Anna Neye.

Verklighetens Heegard kallades på 1800-talet för en ”fri färgad kvinna”. Hon var älskarinna till den danske guvernören Peter Von Scholten, som ska ha avskaffat slaveriet i Danska Västindien, bestående av öarna Saint Croix, Saint John och Saint Thomas.

”Aldrig sett förut”

I ”Viften” har Anna Heegard blivit en guvernörsfru som vistas i de koloniala finrummen. Vid sin sida har hon den förslavade tjänarinnan Petrine.

Deras relation är ytterligare en tolkning av det komplexa maktförhållandet som rådde på Saint Croix under slaveriets sista tid. När det fanns svarta förslavade människor och de svarta som kunnat köpa loss sin frihet.

– Det är två afrokaribiska kvinnliga karaktärer i centrum av berättelsen. Det har vi aldrig sett förut i en dansk historisk kontext på film, säger Anna Neye.

Se mer i videon.

”Viften”

Titel på engelska: ”Empire”

Visas på: Netflix

Manusförfattare: Anna Neye

Regissör: Frederikke Aspöck

I rollerna: Anna Neye, Sara Fanta Traore, Jesper Groth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.