• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oron för att svenska journalister inte ska kunna jobba i Ryssland ökar efter utvisningen av den danska journalisten Matilde Kimer. Foto: DR

Dansk journalist utvisad från Ryssland – oro för svenska journalister

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks Radios korrespondent, Matilde Kimer, fick nyligen besked om ett tioårigt inreseförbund till Ryssland.

– Jag tror det här är en markering från Ryssland. Att ”så här kan vi hantera journalister, diplomater, aktivister även från Sverige inom en snar framtid”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Det var i början på veckan som Matilde Kimer stoppades på flygplatsen i Moskva och fick ett dokument där det stod att hon har nekats inresa i Ryssland av ”säkerhets- och försvarsskäl” och därför utvisas omedelbart.

– Min första reaktion var att jag blev förbannad. Och när jag hade svalnat lite blev jag också ledsen för att jag tänkte på alla fina upplevelser jag har haft i Ryssland, säger hon till Danmarks Radio.

Kallat kriget för ”krig”

En närmre förklaring till utvisningen än att den handlar om ”säkerhets- och försvarsskäl” har hon inte fått, men en orsak kan vara att hon framhärdat i att kalla kriget i Ukraina för just ett ”krig”, något som är olagligt i Ryssland. En annan orsak kan vara att hon rest mycket i Ukraina.

– Det kan handla om en rad olika anledningar. Men framför allt handlar det om en markering från Ryssland, säger Erik Halkjaer.

Matilde Kimer är den senaste i raden av flera journalister som nekas att arbeta i Ryssland. Bland annat har 41 brittiska journalister från medier som BBC, The Guardian, Daily telegraph och Sky news förklarats oönskade i landet den här sommaren.

– Jag tror risken är stor att svenska journalister också kan vägras visum eller deporteras, säger Erik Halkjaer, som menar att den risken också ökar om Sverige går med i Nato.

Hotat upplösa ryska journalistförbundet

Minst 150 ryska journalister har lämnat landet sedan februari i år då de är förbjudna att rapportera fritt kring kriget i Ukraina. Och villkoren för de journalister som är kvar i landet hårdnar.

– Ryska myndigheter har hotat med att upplösa det ryska journalistförbundet för att de har, anser man, tagit ställning i kriget i Ukraina och för fängslade journalister. Det är ytterligare en attack mot journalistiken och pressfriheten i Ryssland, säger Erik Halkjaer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.