Det var i början på veckan som Matilde Kimer stoppades på flygplatsen i Moskva och fick ett dokument där det stod att hon har nekats inresa i Ryssland av ”säkerhets- och försvarsskäl” och därför utvisas omedelbart.
– Min första reaktion var att jag blev förbannad. Och när jag hade svalnat lite blev jag också ledsen för att jag tänkte på alla fina upplevelser jag har haft i Ryssland, säger hon till Danmarks Radio.
Kallat kriget för ”krig”
En närmre förklaring till utvisningen än att den handlar om ”säkerhets- och försvarsskäl” har hon inte fått, men en orsak kan vara att hon framhärdat i att kalla kriget i Ukraina för just ett ”krig”, något som är olagligt i Ryssland. En annan orsak kan vara att hon rest mycket i Ukraina.
– Det kan handla om en rad olika anledningar. Men framför allt handlar det om en markering från Ryssland, säger Erik Halkjaer.
Matilde Kimer är den senaste i raden av flera journalister som nekas att arbeta i Ryssland. Bland annat har 41 brittiska journalister från medier som BBC, The Guardian, Daily telegraph och Sky news förklarats oönskade i landet den här sommaren.
– Jag tror risken är stor att svenska journalister också kan vägras visum eller deporteras, säger Erik Halkjaer, som menar att den risken också ökar om Sverige går med i Nato.
Hotat upplösa ryska journalistförbundet
Minst 150 ryska journalister har lämnat landet sedan februari i år då de är förbjudna att rapportera fritt kring kriget i Ukraina. Och villkoren för de journalister som är kvar i landet hårdnar.
– Ryska myndigheter har hotat med att upplösa det ryska journalistförbundet för att de har, anser man, tagit ställning i kriget i Ukraina och för fängslade journalister. Det är ytterligare en attack mot journalistiken och pressfriheten i Ryssland, säger Erik Halkjaer.