Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Därför kniper Gina Dirawi storjobben

Uppdaterad
Publicerad

Gina Dirawi kniper tre prestigeuppdrag på kort tid för SVT.

Nu är hon aktuell med Melodifestivalen, Musikhjälpen, eget intervjuprogram och julvärdskapet.

Safa Safiyari, chef för Allmän-tv på SVT, svarar på varför.

Den 13 december kliver Gina Dirawi tillsammans med Linnéa Henriksson och Kodjo Akolor in i glasburen på Stora torget i Linköping. Där sträcksänder trion radio och tv dygnet runt i en vecka. Det blir tredje gången Dirawi programleder Musikhjälpen.

Vid 25 års ålder har hon bland annat även två Grammisgalor och två upplagor av Melodifestivalen i bagaget. Snart är det dags för den tredje. Tidigare i veckan blev det klart att Gina Dirawi leder Melodifestivalen 2016, och på fredagen tillkännagav SVT att hon är årets julvärd i tv. Samtidigt går intervjuprogrammet ”Edit: Dirawi” på torsdagar i SVT 2.

Tre starka sidor

Safa Safiyari, chef för allmän-tv på SVT, säger att mängden uppdrag främst beror på tre saker:

– En komisk begåvning, att hon klarar av direktsändningar och att hon klarar av en stor miljonpublik. Det här är svåra uppdrag som vem som helst inte klarar av. Det är det som gör henne unik.

Finns få

Programledare som klarar av att leda den här typen av direktsändningar inför miljoner är inte många, enligt Safa Safiyari.

– De är mycket färre än vad man tror. Själv skulle jag aldrig göra det, säger han.

– Vissa av våra profiler och programledare har en bredd. De här uppdragen skiljer sig ganska mycket åt. En del klarar av olika sorters tv-program, Richard Olsson till exempel, kan göra ”Vem vet mest”, ”Wild kids” och ”Sommarkväll”. Petra Mede kan leda en Världs barn-gala och samtidigt vara skådespelare i ”Familjen Rysberg”. Bredden är den centrala frågeställningen, det är det perspektivet vi tittar på.

Brist på fler med kompetensen

Gina Dirawis många, stora SVT-uppdrag på kort tid beror inte på brist på fantasi, säger Safa Safiyari. Snarare på alternativ.

– En brist på fler människor som har den kombinationen och den kompetensen. Vi försöker skapa och odla den hela tiden genom att odla nya talanger hela tiden. Men det tar väldigt lång tid. Ibland hittar vi den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.