Medier om Mbappé

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Medier i hela världen har resonerat som vi”, säger Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet. Foto: John Kassman/SVT

Därför namnger medierna Kylian Mbappé

Uppdaterad
Publicerad

Trots att misstankegraden mot Kylian Mbappé i dagsläget är av det lägre slaget har alla stora svenska medier valt att publicera namn och bild på fotbollsspelaren, som blivit anmäld för en våldtäkt i Stockholm.

Under måndagen blev Expressen först med att publicera uppgifterna om att svensk polis utreder en misstänkt våldtäkt efter att den franske Real Madrid-stjärnan Kylian Mbappé med vänner besökt Stockholm.

Allteftersom tillkommer det uppgifter och så småningom framgår det att det är fotbollsspelaren själv som är skäligen misstänkt för brottet.

Alla har namnpublicerat

Alla de stora riksmedierna hade under tisdagen valt att namnpublicera Mbappé – trots att skäligen misstänkt är den lägre misstankegraden. Det är till exempel väldigt ovanligt att någon som är skäligen misstänkt för ett brott häktas, till skillnad från den som är misstänkt på sannolika skäl.

– Det är klart att vi förstår att våra publiceringar ofta orsakar en publicitetsskada hos någon, det är därför man är väldigt restriktiv generellt med namnpubliceringar. Men det här är ett väldigt speciellt fall, säger Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Allmänintresset överväger

SVT valde att publicera dagen efter Aftonbladet och Expressen, men även då med namn och bild.

– Vi ville inte publicera innan vi hade egna uppgifter och när vi kom loss med dem så valde vi att gå ut, säger Karin Ekman, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

Han är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, och då brukar man inte publicera namn och bild. Varför har SVT ändå gjort det?

– I det här fallet överväger allmänintresset. Det här är en av världens mest kända idrottare som efter ett besök i Sverige är misstänkt för ett allvarligt brott, säger Karin Ekman.

Kylian Mbappé säger att han är oskyldig till brott och att det rör sig om ”fake news”. Hans advokat har sagt i fransk tv att hon är öppen för att lämna in en förtalsanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.