Bild med två sektioner: till vänster en sittande man och ett barn i färgglada kläder, omgivna av röda gardiner; till höger en man i beige skjorta med en stadsutsikt i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmkritikern Kristoffer Viita listar sina tre bästa David Lynch-filmer. Foto: SVT

”David Lynch var den sista stora surrealisten”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den visionäre regissören bakom ”Blue velvet”, ”Twin Peaks” och ”Mulholland Drive” kommer aldrig gå att ersätta i dagens popkulturella klimat, säger SVT:s filmkritiker Kristoffer Viita.

Kristoffer Viita

Kritiker

David Lynch har dött några dagar innan han skulle fyllt 79. Nyheten kom kort efter att ha evakuerats från sitt hem på grund av bränderna i Los Angeles.

Trots att han föddes i Montana blev Lynch synonym med LA där han levde en stor del av sitt liv. Ingen annan regissör har fångat kontrasterna mellan naivitet och mörker i Hollywood som han gjorde i ”Mulholland drive” (2001). En lesbisk romantisk thriller där Naomi Watts spelar en hoppfull skådespelerska som dras ned i undersidan av LA.

Filmen kombinerade såpoperans uttryck med neo-noir-mysterium. Det var där Lynchs signatur av drömlikt berättande nådde sin peak. Det som idag ofta refereras till som ”Lynchianskt”, men som egentligen aldrig gått att härma, trots att många försökt.

Vem mördade Laura Palmer?

Mest känd är David Lynch för deckarmysteriet i ”Twin Peaks” (1990), som blev lägerelds-tv under tidigt 90-tal. Alla undrade vem som mördade Laura Palmer, men Lynch var mer intresserad av intrikata gåtor i gränslandet mellan verklighet och fantasi än att ge svar.

Han förvirrade publiken med finalavsnittet som svävade ut i en rent surrealistisk mardröm. Den tredje säsongen ”Twin Peaks: the return” (2017) var ännu mindre publikfriande men fick ett kultfölje.

Lynch var aldrig rädd för att utmana med grova skildringar av våld och sex, och kopplingen mellan dem. ”Wild at heart” (1990) vann guldpalmen I Cannes och var en road movie om två unga älskare spelade av Laura Dern och Nicolas Cage som lever utanför lagen och stalkas av släktingar som vill förstöra deras kärlek.

Efter det svartvita genombrottet med konstfilmen ”Eraserhead” (1977) gjorde Lynch de mer konventionella filmerna ”Elefantmannen” (1980) och ”Dune” (1984).

Det var först med den gotiska och psykosexuella thrillern ”Blue velvet” (1986), med Kyle Maclachlan och Isabella Rosselini, som Lynch hittade sin estetik, och som fick nya perversa och mörkt humoristiska vinklar i ”Lost Highway” (1997).

Sann auteur

Det är svårt att överskatta David Lynchs inflytande på filmvärlden. En sann auteur med en unik röst både visuellt och musikaliskt (han samarbetade ofta med stjärnkompositören Angelo Badalamenti).

Ändå hade han svårt att hitta finansiering för många av sina påtänkta projekt under den senare delen av sitt liv. I en tid där filmer och tv-serier alltid underskattar publiken kommer Lynchs förmåga att utforska det undermedvetna genom konsten vara särskilt saknad.

Vila i frid kung.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.