Aaron Berhane, tidigare chefredaktör på den eritreanska tidningen Setit, har inte sett sin vän Dawit Isaak sedan 2001. I en intervju med Kulturnyheterna ställer han sig mycket kritisk till hur Sverige har agerat i ärendet.
– Det måste få ett slut. Vilka förändringar har vi sett de senaste 17–18 åren som gått? Inga, säger Aaron Berhane till Kulturnyheterna.
Uppmanar svenska regeringen att agera
Enligt Aaron Berhane kan den svenska regeringen inte bara sitta och vänta på att den eritreanska regeringen ska förändras, något som enligt honom inte kommer att hända. Han tror också att det finns alternativ till den svenska regeringens så kallade ”tysta diplomati”.
– De skulle kunna stänga det eritreanska konsulatet. Jag tycker inte att den svenska regeringen gjort tillräckligt för Dawit. De har inget att förlora.
Eritrea är ett av världens mest slutna länder. Det är ett land som enligt Amnesty International bryter mot mänskliga rättigheter med godtyckliga gripanden, obefintlig rättssäkerhet, minimal yttrandefrihet och obligatorisk militärtjänstgöring utan slutdatum. Eritrea rankas som tredje sämst i världen vad gäller pressfrihet, enligt Reportrar utan gränser. Men det har inte alltid varit så.
Pressfrihetens ströps
Tidningen Setit, som grundades i slutet av 1990-talet av Berhane, blev en av landets största tidningar. Men 2001 ströps landets pressfrihet av den nuvarande regimen. Setit och övriga privatägda medier stängdes ner. Bland flera journalister från Setit som fängslades fanns svensk-eritreanske Dawit Isaak.
– Jag hade väldigt mycket tur och lyckades fly. Jag lever i trygghet och har fått en chans att fortsätta min karriär. Jag känner en glädje för det, men samtidigt känner jag mig skyldig för alla mina kollegor som sitter i fängelse, säger Aaron Berhane.
Tror du att du någonsin kommer träffa Dawit Isaak igen?
– Jag är en väldigt optimistisk person och vill gärna tro på att det kan hända. Men, för att det ska ske vill jag se konkreta ageranden från den svenska regeringen innan det är för sent.
”Betyder inte att vi är passiva”
Kulturnyheterna har sökt Utrikesdepartementet för en kommentar och i ett mail till redaktionen bemöter Diana Qudhaib, presskommunikatör vid UD, kritiken:
”Tyst diplomati är inget som vi har valt att använda som uttryck. Vi arbetar inte med tyst diplomati. Att vi inte kommunicerar utåt betyder inte att vi är passiva. Vi arbetar aktivt och målmedvetet för att Dawit Isaak ska släppas fri. Vi tittar på alla möjliga vägar framåt men vi kommer som vi har sagt tidigare inte gå in på detaljer i hur vi arbetar. Det är mycket allvarligt att han fortfarande är fängslad efter så lång tid och Eritrea bär ansvaret för att han fortfarande är frihetsberövad.”