Kerstin Ekman, Sami Said och Linnea Axelsson är några av de nominerade till årets Augustpris. Foto: TT

De är nominerade till Augustpriset 2018

Uppdaterad
Publicerad

Nomineringarna till årets Augustpris har nu tillkännagivits. Sammanlagt har 18 titlar chans att ta hem det prestigefyllda litteraturpriset inom kategorierna årets barn- och ungdoms-, fack- och skönlitterär bok. Bland de nominerade märks författare som Linnea Axelsson, Kerstin Ekman samt Clara Dackenberg och Uje Brandelius.

I år firar det prestigefyllda svenska litteraturpriset 30 år. Augustpriset delas ut årligen med syfte att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska.

18 titlar skall bli tre när prisutdelningen går av stapeln den 26 november vid en utdelningsceremoni i Stockholm. Prissumman i de tre kategorierna uppgår till 100 000 kronor.

Linnea Axelsson: Viktigt att synliggöra historien

I kategorin Årets skönlitterära bok står Linnea Axelssons Aednan, Ulf Erikssons Skalornas förråd, Kenneth Hermeles En Shtetl i Stockholm, Björn Runeborgs Socialdemokratiska noveller, Sami Saids Människan är den vackraste staden och Karin Smirnoffs Jag for ner till bror nominerade.

Linnea Axelsson, aktuell med dikteposet Aednan. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

”I Linnea Axelssons poetiska brottsstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor”, så skriver juryn i sin motivering till den lyriska släktkrönikan, Aednan.

– Det är viktigt för alla länder att man både synliggör sin gemensamma historia och de otrevliga sidorna av historien, men också att det påverkar dagspolitik, säger Linnea Axelsson till Kulturnyheterna om betydelsen av hennes bok och vikten av att lyfta fram Sveriges historia och förtryck av det samiska folket.

– Om man har en kunskap om det förflutna kan man fatta mer upplysta beslut, fortsätter hon.

Uje Brandelius: Få barnböcker om ekonomiska orättvisor

Jessica Bab Bonde och Peter Bergting står nominerade till årets barn- och ungdomsbok med Vi kommer snart hem igen. En bok i serieform där sex människors vittnesmål om Förintelsen gestaltas. ”Det lyser i serierutorna över varje överlevandes berättelse”, skriver juryn i sin motivering.

Har det varit en avsaknad i barnlitteraturen med böcker som vågar ställa vuxna frågor?

– För de här frågorna i synnerhet tror jag att man börjar prata om de här sakerna tidigare i skolan än vad litteraturen tar vid. Då behöver barnen något att ta med sig hem som plockar upp de här frågorna, säger ena halvan av författardoun, Jessica Bab Bonde, till Kulturnyheterna.

I samma kategori återfinns även Clara Dackenberg och Uje Brandelius Hemma hos Harald Henriksson, en skildring av klass och orättvisor ur barnets perspektiv.

Barnboksförfattaren Uje Brandlius. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Den handlar om klasskillnader och det är kanske inte ett jättevanligt tema i barnböcker. Men jag är jätteglad att juryn vågade nominerade sån här ”vänsterliberal smörja”, säger Uje Brandelius om nomineringen till priset

– Det är många barnböcker som handlar om politik på något sätt, men ekonomisk orättvisa finns det få av, fortsätter han.

Emma Adbåge med Gropen, Kitty Crowther och Ulf Stark med Rymlingarna, Anders Holmer med Regn samt Jenny Jägerfeld med Comedy queen står även de nominerade i kategorin för årets barn- och ungdomsboks.

Kerstin Ekman: Det vilda är hotat

Författaren Kerstin Ekman är en av de att nomineras i kategorin Årets svenska fackbok för Gubbas hage. En bok där Kerstin Ekman enligt juryns motivering ”beskriver saknas, längtan, strävan och skönhet som få”. Hennes bok handlar om ängsmarkernas och skogens artrikedom – som nu med klimatförändringar och exploatering av landskap hotas av försvinnande.

– Det är ett ämne som är mycket viktigt för mig. Jag behöver bara se på vad som händer med urbaniseringen och asfalteringen över det mesta. Det vilda är hotat, säger Kerstin Ekman.

Även Jens Liljestrands biografi över Vilhelm Moberg, Mannen i skogen, har chans att ta hem pris i samma kategori. Det med motiveringen att Jens Liljestrand med sin bok bland annat ger läsaren nya ingångar till läsning av Moberg.

Jens Liljestrand har skrivit en biografi om Vilhelm Moberg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Det känns fantastiskt kul och det är otrolig hedrande, säger Jens Liljestrand om nomineringen.

Varför tror du din bok blivit nominerad?

– Framförallt tror jag att Moberg är en personlighet i svensk kulturhistoria som fortfarande är intressant och får nya läsare i varje generation. Sen tror jag även att jag fångat något i den här karaktären som känns väldigt öppenhjärtigt och inträngande som många andra biografier inte vågat göra.

I kategorin för årets fackbok står vidare också Martin Gelin och Karin Pettersson för boken Internet är trasigt, Magnus Västerbro för Svälten samt Alexandra Pascalidou för Mammorna nominerade.

Nomineringar Augustpriset 2018

Årets svenska skönlitterära bok:

Linnea Axelsson för ”Aednan”

Ulf Eriksson för ”Skalornas förråd”

Kenneth Hermele för ”En Shtetl i Stockholm”

Björn Runeborg för ”Socialdemokratiska noveller”

Sami Said för ”Människan är den vackraste staden”

Karin Smirnoff för ”Jag for ner till bror”

Årets svenska fackbok:

Kerstin Ekman för ”Gubbas hage”

Martin Gelin och Karin Pettersson för ”Internet är trasigt”

Jens Liljestrand för ”Mannen i skogen”

Magnus Västerbro för ”Svälten”

Alexandra Pascalidou för ”Mammorna”

Maud Nycander, Göran Odbratt, Kathy Ryan, Lars Tunbjörk för ”Lars Tunbjörk. Retrospektiv”

Årets barn- och ungdomsbok

Emma Adbåge för ”Gropen”

Jessica Bab Bonde och Peter Bergting för ”Vi kommer snart hem igen”

Uje Brandelius och Clara Dackenberg för ”Hemma hos Harald Henrikson”

Kitty Crowther och Ulf Stark för ”Rymlingarna”

Anders Holmer för ”Regn”

Jenny Jägerfeld ”Comedy queen”

Texter nominerade till Lilla Augustpriset:

Garderobiär av Samuel Levander

Vem beskyddar gudarna? och Att vara en Vacker Flicka av Linn Spjuth

Utdrag ur ett liv av Sanna Wall

Jag städade mitt rum i dag: en dialog av Elin Herrault

Det drunknar en sjöjungfru i grannes pool, Amanda Rudelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.