• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alexander Christiansson (SD), Amanda Lind (MP) och Lawen Redar (S) är tre av de ledamöter som ska utreda public services framtid. Foto: Caisa Rasmussen/Henrik Montgomery/Duygu Getiren/TT

De ska utreda public services framtid

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har nu utsett ledamöterna i den parlamentariska kommitté som ska föreslå hur public service-uppdraget ska se ut från och med 2026.

Kommitténs uppgift är att föreslå hur public service ska regleras och vad som ska ingå i uppdraget under perioden som startar 2026. Samtliga riksdagspartier är representerade i kommittén som går under namnet ”Långsiktiga villkor för ett hållfast och oberoende public service”

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att kommitténs förslag ska syfta till att skapa goda förutsättningar för public service-bolagen och värna public services oberoende.

Göran Hägglund leder kommittén

Det är sedan tidigare känt den före detta KD-ledaren Göran Hägglund ska leda kommittén. I kommittén ska också riksdagsledamöterna Kristina Axén Olin (M), Alexander Christiansson (SD), Catarina Deremar (C), Hans Eklind (KD), Amanda Lind (MP), Lawen Redar (S) och Vasiliki Tsouplaki (V) ingå. Det ska också före detta partiledaren Lars Leijonborg (L) göra.

Både Amanda Lind (MP) och Lawen Redar (S) har tidigare uttryckt kritik mot direktiven som ska styra kommitténs arbete. Nu har de fram till den 30 april 2024 på sig att komma överens med övriga ledamöter i kommittén då uppdraget ska slutredovisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.