Deepfakesatir visar hur lätt vi blir lurade av manipulerade bilder

Uppdaterad
Publicerad

Först användes deepfake-tekniken för att skapa porr och desinformation. Men tekniken blir allt mer populär inom humorn, vilket har tydliggjort vilka faror det finns med manipulerade bilder och videoklipp.

Deepfake innebär att en dator återskapar ett ansikte på en annan kropp. Ofta kan det vara svårt att se att filmen är fejk.

Tekniken har lett till en uppsjö av porr och desinformation och oron för tekniken har ökat under åren.

Men ganska snabbt kom också den humoristiska sidan med deepfake fram, till exempel klipp med Nicolas Cage inklippt i kända filmscener.

South Park-skaparna Trey Parker och Matt Stone använder deepfake i serien Sassy Justice för att driva med makthavare och kändisar. Granskande reportern Fred Sassy, som är väldigt lik Donald Trump, träffar experter och välbekanta ansikten som varnar med farorna med tekniken. Det är snyggt gjort, men samtidigt så tillskruvat att det är lätt att förstå vad som inte är på riktigt. 

Ett nytt verktyg för komedi och satir 

I kortfilmen Grab them, som visades på Göteborgs filmfestival förra året och finns på SVT Play, är regissören Morgane Dziurla-Petit inne på ett liknande spår. Sally är i medelåldern och har ett problem: Hon ser ut som Donald Trump.

– Deepfake är definitivt ett nytt verktyg för komedi och satir. Jag tror att du kan spela mycket med gapet mellan vad du förväntar dig av en offentlig person och vad du ser, säger Morgane Dziurla-Petit. 

En medveten lögn 

Dziurla-Petit menar att filmskapande är en form av manipulation som många tar för sanning, men deepfake är en teknik som tydligt visar att det du ser är fejk. 

– Med deepfake är alla medvetna om att det ljugs. Därför är det ett verktyg att insistera på den lögn som film kan vara. För vi kan ljuga med mycket mer än deepfake, säger hon. 

Satir är något som kan vara folkbildande och provocerande och har dessutom ett visst juridiskt skydd. Men Morgane Dziurla-Petit är osäker på framtiden för deepfake som satir, åtminstone om man ser till de lagar som börjar stiftas. 

– Lagarna i USA säger att man inte kan använda deepfake på ett sätt som förödmjukar en person. Det är väldigt luddigt. Vad innebär det att förödmjuka en person? Jag förstår det när det gäller porr, det är glasklart, det borde man inte göra. Men vad gäller för komedi?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.