Delade meningar om lån av e-böcker

Uppdaterad
Publicerad

E-boksutlåning på biblioteken – det är knäckfrågan i förslaget på en ny bibliotekslag.

I regeringens biblioteklagförslag står bland annat att litteratur ska göras tillgänglig för så många som möjligt, även via e-bok och ljudbok. Bland remissinstanserna som tittat på förslaget går åsikterna isär om hur utlåningen av e-böcker på biblioteken ska se ut.

Enligt Kristina Ahlinder, VD för Svenska förläggarföreningen, kan utlåningen bli förödande för e-bokförsäljningen innan den kommersiella marknaden har etablerats ordentligt.

E-böcker i Sverige

-Varför ska jag gå in och köpa en e-bok på Adlibris eller Bokus om jag kan låna den på biblioteket? Varför skulle jag göra det? Om alla går till biblioteket, då finns det ingen ekonomi för förlagen och författarna, säger hon.

-Man kan inte bara från bibliotekshåll säga att ”vi vill ha allt nu på direkten” och bara ösa ut e-böcker. Då tar man död på e-boken.

”Biblioteken får inte bli frånsprungna”

Biblioteken står idag för 90 procent av e-boksköpen i Sverige. Vissa författare avtalar med sina förlag om att deras böcker inte får säljas till biblioteken som e-bok eftersom det innebär en förlustaffär.

Niclas Lindberg på Svensk biblioteksförening menar att det är viktigt att biblioteken får möjlighet att hänga med i teknikskiftet.

-Vi måste ordna ett regelverk som gör att biblioteken inte blir frånsprungna när vi nu får ett nytt tekniksprång. Vi får inte i framtiden inse att 2012 gick tåget, och vi var inte med, säger han.

Att begränsa möjligheten att låna ut e-böcker skulle vara ett hot mot biblioteken roll enligt Niclas Lindberg.

-Tanken förskräcker. Om vi skulle hamna i en situation där e-böckerna fortsätter att vinna terräng, och man förhandlar bort bibliotekens rätt att tillhandahålla dem, då kommer bibliotekens roll att vara bortspelad inom en ganska snar framtid.

Våren 2013 ska regeringen presentera det slutgiltiga förslaget på en ny bibliotekslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E-böcker i Sverige

Mer i ämnet