Läkaren Per Vidhult förklarar varför ”Biggest loser” inte fungerar. Simon Axelsson var deltagare 2017. Han gick ner i vikt, men tycker konceptet är fel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Videhult berättar varför ”Biggest loser” inte fungerar. Deltagaren Simon Axelsson tyckte att tiden efter programmet var jobbig. Foto: SVT

Deltagaren: ”Konceptet 'Biggest loser' är så fel”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de sex program som läggs ner, eller pausas, när TV4 ska spara pengar är ”Biggest loser”. Programmet – som sänts i svensk upplaga i 13 år – har överlevt kritik, forskningsresultat och tidsandan.

”Biggest loser” gjorde sitt intåg i tv-världen i en tid där viktminskningsreality var ungefär lika vanligt som kärleksreality är idag. I mitten av 00-talet var Anna Skipper en av Sveriges största tv-profiler i programmet ”Du är vad du äter”. Även produktioner som ”Fat families” och ”Supersize vs superskinny” fyllde de svenska tablåerna.

Men ”Biggest loser” är det mest långdragna konceptet i genren. Programmet hade premiär 2004 i USA och har trots en del pauser och kanalflyttningar alltså gått på tv i snart 20 år.

Alltid hungrig

2016 blev produktionen föremål för en omfattade studie som publicerades i tidskriften ”Obesity” som följde 14 tidigare deltagare. Studien visade att deltagarna inte bara gick upp i vikt efter programmets slut, utan att viktnedgången även påverkade ämnesomsättningen och hormonnivåerna på ett sätt som gjorde att de ”alltid kände sig hungriga”.

– När man mätte deras ämnesomsättning, så såg man att den var 25 % lägre efter tävlingen än före. Då klarar man sig på mycket mindre mat. Så fast de åt väldigt lite och väldigt nyttigt och tränade väldigt mycket, så gick de ändå upp i vikt, säger Per Videhult, överläkare som jobbar med fetma.

”Så jävla fel”

Även samhällets inställning till bantningsprogram har ändrats. I början av 2023 gick ”Biggest loser” ut med att man är medveten om kroppshets och att fokus ska ligga på ”mental och fysisk hälsa”. Beslutet kom efter att tidigare deltagare kritiserat programmet.

– Konceptet ”Biggest loser” och tanken med ”Biggest loser” är så jävla fel, säger Simon Axelsson, som var deltagare 2017. Han menar att programmet främjar en osund vikthets och inte tar hand om deltagarna efteråt.

TV4 skriver till Expressen att man inte vet om programmet kommer att bli aktuellt igen. Kulturnyheterna har sökt TV4.

Se Simon Axelsson och Per Videhult berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.