17 000 personer har skrivit på en protestlista mot flytten av Medeltidsmuseet i Stockholm och under onsdagen samlades närmare 200 demonstranter utanför museets lokaler. Enligt demonstranterna är flytten i princip en nedläggning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör demonstranterna besvara tre frågor om den utbrutna protesten. Foto: Pernilla Edholm

Demonstration mot flytten av Medeltidsmuseet: ”Historielöst”

Uppdaterad
Publicerad

17 000 personer har skrivit på en protestlista mot flytten av Medeltidsmuseet i Stockholm och under onsdagen samlades närmare 200 demonstranter utanför museets lokaler. Enligt demonstranterna är flytten i princip en nedläggning.

Tidigare i år blev det klart att Riksdagsförvaltningen sagt upp museets hyreskontrakt. Medeltidsmuseet ska istället flytta till Börshuset i Gamla stan, där Nobelmuseet nu ligger. Nobelmuseet ska i sin tur flytta till det ännu obyggda Nobel Center vid Stadsgårdskajen.  

Historikern Dick Harrison har startat ett eget upprop och under onsdagen samlades medlemmar från organisationen Rädda Medeltidsmuseet och stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner för att protestera mot flytten.

– Det har varit ett hemlighetsmakeri kring nedläggningen. Riksdagen har bara helt sonika, i historielöshetens mörker, beslutat att det här ska bort, säger Richard Murray, ordförande Rädda Medeltidsmuseet.

På plats för att stödja demonstrationen fanns även Gabriel Kroon (SD), Dennis Wedin (M) och Olle Wästberg (L).

”Går inte att flytta”

Demonstranterna hävdar att flytten innebär en nedläggning och att museet är bundet till sin plats som Forum Romanum i Rom.

– Här finns tre oerhört viktiga fornlämningar: Gustav Vasas mur från 1530, Helgeandskyrkogården med kvarlämnade benrester och en flyktväg där Karl XI kunde smita ut. Det här måste vara här, inget av får plats i Börshuset, säger Richard Murray.

Ska bli besökscentrum

Riksdagsförvaltningen planerar att bygga ett nytt besöks- och mötescentrum i Medeltidsmuseets nuvarande lokaler.

– Jag värnar Medeltidsmuseet och känner för alla som är ledsna. Samtidigt är jag glad at Stockholm stad gjort den här unika museisatsningen, säger Åsa Albihn, enhetschef på Riksdagsförvaltningen.

Demonstranterna menar att museet är knutet sin plats där fornlämningarna finns, går det att flytta på museet?

– Jag anser det och det gör Stockholm stad också som driver museet. Gustav Vasas stadsmur kommer att vara kvar. Vi vill visa hur riksdagen fungerar och då kommer vi också att visa muren och den historiska kopplingen till den, säger Åsa Albihn.

Ska något rivas?  

– Inte som jag ser det i dagsläget.

Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet är ett underjordiskt museum och skildrar Sveriges medeltidshistoria. Det är uppbyggt kring tre fasta fornlämningar, däribland Gustav Vasas stadsmur. Museet har legat på Helgeandsholmen i Stockholm sedan 1986 men behöver flytta ut 5 november. Medeltidsmuseet drivs av Stockholm stad som hyr lokalen av Riksdagsförvaltningen fram till december 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.