I Eurovision har folkets telefonröster halva makten, medan andra halvan ligger på jurygrupper. Och i år blev det just folket i Europa som avgjorde finalen.
De två länderna som fick mest röster från tittarna var de som det handlat mest om ur ett politiskt perspektiv: Ryssland och Ukraina. Det var också folket röst som drog upp Michal Szpaks polska låt från sju poäng och en sista placering till en åttonde plats med 229 poäng.
Tack vare det nya poängutdelningssystemet, där tittarnas röster presenterades sist som i svenska Melodifestivalen, blev ESC-finalen en riktig rysare.
Ryssland populärast bland tittarna
Efter att de nationella jurygrupperna delat ut sina tolvor visade det sig att Rysslands Sergey Lazarev gått hem mest i tv-sofforna ute i Europa. Han fick totalt 361 poäng av tittarna, men det räckte inte för att gå om den näst mest populära låten bland tittarna: ”1944” som Ukrainas Jamala sjöng. Totalt fick hon 534 poäng med tittarnas och de nationella jurygruppernas poäng.
Australien låg i topp när ländernas jurygrupperna delat ut sina poäng. Dami Im var favorittippad och fick höga poäng av de flesta ländernas jurygrupper. Totalt åtta tolvpoängare om Kulturnyheternas kalkyl stämmer. Bland annat fick hon en tolva från värdlandet Sverige. Dock knep Jamala snäppet fler tolvpoängare med sina elva totalt. Dami Im slutade på en andra plats i finalen med sina 511 poäng. Hennes ”Sound of Silence” var det fjärde mest populära bidraget bland tittarna.
Inga poäng till Ukraina från Ryssland
Det blev alltså istället Ukraina som tog hem segern. Men trots att landet fick flest tolvpoängare i finalen så fick Jamala inga poäng av Rysslands nationella jury. Inte heller Ryssland fick några poäng av Ukraina. De länder som gav Ukraina tolvor var bland annat angränsade länder som Polen och från Serbien, Danmark, Bosnien Hercegovina samt Israel.
De nationella jurygrupperna består av personer från musikbranschen. De ska dela ut poäng baserat på låtarna och framträdandenas kvalité. De ska inte påverkas av politik eller relationer mellan länderna men som Kulturnyheterna skrev tidigare i veckan så förändras röstningssmönsret när politiken skiftar.
För tio år sedan brukade Ryssland, Polen och Ukraina rösta på varandra i något som Eurovisionforskare beskrivit som ”Warsawapakten”. Men på senare år har relationen mellan länderna förändrats vilket också påverkat röstningen.
Norden svek Frans
Traditionellt brukar också de nordiska länderna att rösta på varandra. I år var Sverige det enda land från Norden som var med i final, men de gamla allianserna verkade inte ha spelat så stor roll. Danmark gav bara en fyra till Sverige och från Norge fick Frans inga poäng (Lite senare har det dock framkommit att Danmark delade ut fel poäng och att Sverige skulle ha fått en åtta av grannlandet).
Finland gav däremot Frans en tolvpoängare och även om de andra nordiska jurygrupperna inte var så frikostiga med sina poäng till Sverige kan tittarna i Norden dragit upp Sveriges poäng.
Så delades poängen ut i ESC
• Efter sista finalbidraget startade telefonomröstningen, som stängdes efter den andra snabbreprisen.
• Sedan delades jurygruppernas poäng ut i skalan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12. De 43 ländernas poängpresentatörer delade enbart ut tolvan – resten presenterades grafiskt.
• Tittarnas telefonröster i respektive land räknas om till samma skala – de har därmed lika många poäng att dela ut som jurygrupperna.
• Resultaten i de 43 ländernas telefonomröstningar summerades till ett samlat resultat som programledarna presenterade i programmets slutdel. Därmed fick tävlingen en ny vinnare.