Gustaf Cederströms målning Karl XII:s likfärd och Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist Foto: Tavla: Gustaf Cederström

Man åtalad för skadegörelse på Nationalmuseum – ”lyckligtvis en försynt marodör”

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas för grov skadegörelse efter att ha satt ett klistermärke på ramen till Gustaf Cederströms målning Karl XII:s likfärd som hänger på Nationalmuseum, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

–  Lyckligtvis var det en ganska försynt marodör, säger Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist.

Det var i december förra året som en man satte fast ett klistermärke på en mässingsskylt på ramen till målningen. På klistermärket var det en döskalle och texten ”it’s ok to kill nazis” och ”antifa”.

I förhör med polisen har mannen berättat att det var ett spontant infall när han och en vän var på museet efter att ha varit på stan och druckit alkohol.  

– Det är ju Karl XII på tavlan och han är ju ganska stor inom nazismen så jag tyckte det vore roligt att klistra dit klisterlappen och skicka till den som hade gjort den. Jag gillar själv konst så jag klistrade inte på själva tavlan utan på skylten på ramen, säger han i förhör.

”Viktig för mytbildningen kring Karl XII”

I stämningsansökan skriver åklagaren att Gustaf Cederströms målning har ett stort kulturellt och historiskt värde, något som Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist håller med om.

– Men tavlan är egentligen något av en fejk, för Karl XII:s likfärd gick inte till på det sättet. Men den har varit viktig i mytbildningen kring Karl XII som den tappre krigarkungen som dog för det svenska folket. På det sättet har den spelat en central roll i den svenska historien, säger Dennis Dahlqvist.

Dennis Dahlqvist berättar att det inte är helt ovanligt att det sker sabotage på konstmuseer.

– Ibland så har man till och med skurit i dukar. Den här gången var det lyckligtvis en ganska försynt marodör som bara satte en klisterlapp, och inte ens på tavlan, utan på skylten på ramen. Och det tycker jag vi ska vara tacksamma för, säger Dennis Dahlqvist.

En konservator på museet uppger i förhör att hon fick jobba 4-5 timmar med att ta bort klistermärket och att plattan inte blev återställt till hundra procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.