Designern om brädspelsboomen: Extremt många försöker få sina spel finansierade

Uppdaterad
Publicerad

Brädspelsförsäljningen har mer än fördubblats i Sverige de senaste fem åren och allt fler spel översätts till svenska, även de avancerade spelen. Kulturnyheterna har besökt en spelbutik i Stockholmförorten Örnsberg där svenska spelkonstruktörer möts och utbyter idéer.

I en spelbutik i Örnsberg i Stockholm träffas ett gäng brädspelskonstruktörer helt ideellt varannan måndag för att utveckla sina spel. 

– Det är väldigt jobbigt att få feedback när folk inte gillar det man gjort. Först tänkte jag att den här människan är dum i huvudet sedan spelade jag med någon annan som inte heller förstod mitt spel så jag tänkte att han är också dum i huvudet. Så till en början gjorde jag ett spel som var kul för mig och inte för någon annan, säger speldesignern Harald Enoksson.

Brädspelsförsäljningen har mer än fördubblats i Sverige de senaste fem åren Gissningsvis har pandemin ett finger med i spelet.

– Brädspelsboom? Absolut! Det är fler som spelar och känner till spel. Efter pandemin var det många som gillade analoga saker istället för att bara titta på streamade tv-serier, säger Mikael Lyck, speldesigner.

Svårare att få finansiering

En nackdel som designer med det ökade intresset är att det kan bli svårare att få sina spel finansierade på grund av det höga trycket. Mikael Lyck har gjort ”The Phantom the card game”. Från idé till färdigt spel tog det tre år. Han fick spelet utgivet förra året via crowdfunding där över 1000 personer backade hans spel.

– Det är svårare att få spel utgivna idag. Jag har hört att det kommer två – tre spel till crowdfunding varje dag. Det är extremt mycket folk som försöker få igenom sina spelidéer, säger han.

Se mer om spelboomen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.