Två personer sitter i en säng vars sängkläder är i lila nyanser. Den ena personen lutar sig mot kuddarna, medan den andra sitter upprätt och gestikulerar. Rummet har en varm atmosfär med inredning som inkluderar en bokhylla och gardiner. Det ser ut som en intim, avslappnad konversation mellan vänner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att titta på ”Gilmore girls” har blivit en årlig tradition – i september hamnade den på plats åtta på den amerikanska strömningslistan. Foto: pressbild

Nya höstmyset: att kolla på ”Gilmore girls”

Uppdaterad
Publicerad

Det är officiellt höst. Det vet man för att tv-serien ”Gilmore girls”, med premiär år 2000, tagit sig in på den amerikanska streamingens tio-i-topp-lista, enligt mätbolaget Nielsen.

Nyligen publicerade amerikanska Nielsen, som mäter tv-tittning, streamingtoppen för mitten av september. I topp hamnade Ryan Murphy-serien ”Monster: The Lyle and Erik Menendez story”, men lite mer överraskande lyckades ”Gilmore girls” ta sig in på plats åtta.

Amerikanerna har tittat på 640 miljoner minuter (motsvarande över 1200 år) av serien mellan den 16 och 22 september.

– ”Gilmore girls” gör en årlig resa uppåt i listorna varje höst, sa Brian Fuhrer, tv-historiker och analytiker på Nielsen till Kulturnyheterna förra året.

Tv-serien, som handlar om den unga mamman Lorelai och hennes tonårsdotter Rory utspelar sig i en amerikansk småstad där höstmys råder nästan året runt.

2023 noterade mätföretaget att framför allt unga kvinnor (18 – 34 år) hellre verkar titta på gamla tv-serier producerade för tablå-tv, än nya streamingserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.