”Nobelpriset i litteratur kommer återigen att kunna delas ut och i höst utses pristagare för både 2018 och 2019. Nobelstiftelsens styrelse anser att de åtgärder som Svenska Akademien vidtagit och avser vidta skapar goda möjligheter att återupprätta akademiens förtroende som prisutdelande institution”, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.
Nobelstiftelsen pekar främst på de förändringar som akademin genomfört under året:
”Akademiens regelverk har ändrats och gjort det möjligt för ledamöter att avgå. Stadgarna har förtydligats. Flera nya ledamöter har valts in. I akademien ingår inte heller längre ledamöter som är föremål för jävs- eller brottsutredningar”, skriver stiftelsen i meddelandet. De är även nöjda med att akademien ska tillämpa en större öppenhet kring sin ekonomi.
– Svenska Akademien har tydligt signalerat att de kommer vara mer transparenta i framtiden, och överhuvudtaget göra en hel del saker som gör detta till en bättre organisation i framtiden, säger Lars Heikensten, vd i Nobelstiftelsen, till Kulturnyheterna, och trycker på de punkter som som även formulerats i pressmeddelandet ovan.
– Jag tror att det har varit väldigt viktigt att hantera ett antal av de saker som ledde till krisen. Att man rensat bordet, eller hur jag ska uttrycka det. Och det har man nu gjort i och med de här förändringarna, fortsätter han.
Stiftelsen har varit kritisk
Tidigare under dagen kommenterade Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare, nyheten:
– Det blir två Nobelpris som vi hoppats på, säger Anders Olsson till Dagens Nyheter.
Den ständige sekreteraren har däremot inte velat uttala sig om vilka krav Nobelstiftelsen ställt på Svenska Akademien, för att priset ska få delas ut i år.
I maj 2018 meddelade Svenska Akademien att man sköt upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har vid flera tillfällen efter detta sagt att akademien måste lösa olika problem för att återvinna sitt förtroende som prisutdelande institution.
– Alternativet att priset delas ut av en institution som saknar legitimitet, är inte attraktivt heller. Det måste finnas ett förtroende, sade han i SVT:s Agenda i september 2018.
Idag säger Lars Heikensten förvisso att akademin inte helt återfått förtroendet efter krisen, men att man är på god väg.
– Trodde vi inte att det var möjligt att återupprätta förtroendet hade vi inte tagit de här besluten idag. De baseras på att man ändå gjort en hel del. Senare än vi önskat förstås, men ändå en hel del som gör att vi tror att förutsättningarna är goda. Inte minst för att man har det här framtidsfokuset, säger Lars Heikensten, och pekar bland annat på förslagen om begränsade mandatperioder för ledamöter, och att medlemmarna i Svenska Akademien ska kunna gå i pension.
Sju ledamöter har lämnat akademien
Sedan krisen inleddes har sju ledamöter lämnat Svenska Akademien – bland dem den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius och Katarina Frostenson, som är gift med den så kallade Kulturprofilen. I slutet av 2017 anklagade 18 kvinnor honom för sexuella trakasserier och övergrepp – något som utlöste en lång och infekterad konflikt inom Svenska Akademien runt frågan om hur institutionen skulle hantera frågan.
Svenska Akademien har även utsett en Nobelkommitté med fem personer utanför Akademien, som inte haft med krisen att göra. Denna kommer att arbeta tillsammans med grupp ledamöter för att utse mottagaren av Nobelpriset i litteratur. Kort efter beskedet om att 2019 års Nobelpris kommer att delas ut, meddelade Nobelstiftelsen att Horace Engdahl inte kommer att ingå i Nobelkommittén i framtiden.
Nobelstiftelsen
Nobelstiftelsen grundades år 1900 och är den stiftelse som har ansvaret för Nobels testamente. Detta innebär att stiftelsen förvaltar Nobels förmögenhet. Den har även till uppgift att tillgodose de prisutdelande institutionernas (t ex Svenska Akademiens) intressen.