– Rent ideologiskt finns det många linjer som skär lite på tvärs genom blocken, säger Sanna Rayman. En moderat kan i vissa avseenden ha mycket gemensamt med en konservativt lagd socialdemokrat medan en folkpartist och en miljöpartist kanske är mer intresserade av den avantgardistiska kulturpolitiken.
”Ett vänsterprojekt”
Men Anders Rydell menar att det finns skillnader.
– Jag skulle säga att det finns en djupare klyfta mellan höger och och vänster. Sen den svenska kulturpolitiken utformades på 30-talet har den framförallt varit ett vänsterprojekt, med mycket statligt ansvar och där kulturen ska hjälpa till att motverka kommersialismens negativa verkningar, säger han.
– Men det har ju alliansen tagit bort och istället velat se olika typer av marknadsåtgärder på kulturområdet. Men rent praktiskt har det inte fungerat. Kärleken till att näringslivet ska gå in och hjälpa till med finansieringen av kulturen har inte varit besvarad. Där finns en besvikelse hos alliansen tror jag, att det inte blivit som man föreställde sig.
Välförtjänt besvikelse
Sanna Rayman tror även hon att det finns viss besvikelse.
– Men den är lite välförtjänt. För jag tror inte man ska föreställa sig från politikerhåll att näringslivet bara kommer när man kallar. Det tar lite tid. Och om väldigt mycket av kulturen tas om hand av staten tycker ju inte näringslivet att det behövs att de går in med stöd.
– Vi har inte heller en sådan mecenatkultur i Sverige likt den i USA, säger Anders Rydell. Jag tror inte det kommer komma några stora pengar från det hållet.
Spelar ingen roll vem som vinner
Varken Sanna Rayman eller Anders Rydell tror att det kommer bli så stor skillnad i kulturpolitiken, oavsett vem som vinner valet på söndag.
– Nej, jag tror inte det, säger Sanna Rayman. Man har haft åtta år på sig på vänstersidan att föreställa sig ett land med mjölk och honung när alliansen är borta, och jag tror man kommer få lite av ett uppvaknande där.
Anders Rydell tror inte heller skillnaden kommer bli särskilt stor oavsett valresultatet.
– Nej, eftersom de två största krafterna i svensk politik, Socialdemokraterna och Moderaterna, inte prioriterar kulturpolitiken i dag. De partier som har mest ambitiös kulturpolitik är istället Vänsterpartiet och Folkpartiet, säger han.
Se hela debatten i klippet ovan.