I USA är nätneutralitet ett hett ämne, men i Sverige ser det annorlunda ut Foto: TT

Det här betyder nätneutralitet för dig som konsument

Uppdaterad
Publicerad

I USA är nätneutraliteten ett hett ämne som har väckt starka reaktioner nu när lagen väntas riva upp. Men även i Sverige har vi regleringar. SVT Nyheter har tagit hjälp av Post- och telestyrelsen för att reda ut hur de ser ut i Sverige.

– Sedan början av 2016 har vi en EU-förordning om nätneutralitet, som primärt innebär att all datatrafik ska behandlas lika av alla bredbandsleverantörer. Man får inte som leverantör strypa eller blockera trafik, säger Fredrik Blomström på Post- och telestyrelsen (PTS).

Förordningen om nätneutralitet skapades för att förhindra internetleverantörer från att påverka vilket innehåll vi tar del av på internet.

De ska till exempel inte kunna gynna utvalda streamingtjänster eller sökmotorer med mer trafik än andra.

Brutit mot regleringarna

– Hittills finns det tre tillfällen då vi ansett att leverantörer brutit mot regleringarna. Det har handlat om erbjudanden om fri surf för utvalda sociala medier eller musiktjänster, säger Blomström.

Vid två av tillfällena har det handlat om erbjudanden från Telia, och vid ett tillfälle operatören 3.

– Mot Telia fattade vi ett beslut och det ligger i domstol nu. 3 har frivilligt rättat sig efter vår bedömning. Det vi tittade på i de fallen var vad som händer när man når taket på surfpotten. Då stänger Telia av trafiken till alla utom de utvalda tjänsterna. Då vidtar de en åtgärd som tar strid mot bestämmelserna, berättar Blomström.

Kan nätneutraliteten rivas upp?

I USA tror de flesta att lagen kommer tas bort, men det finns inget som tyder på att något sådant skulle hända i Sverige.

– Generellt finns det både folk som är för och emot den här typen av reglering. Vissa internetleverantörer kanske inte vill ha någon reglering, men det har aldrig varit någon större debatt i Sverige. Det ska väl sägas att regleringen är relativt ny också.

Fakta: Nätneutralitet

Begreppet nätneutralitet bygger på principen att all internettrafik ska behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll.

Nätneutralitet omfattar också transparensaspekter avseende bland annat operatörernas trafikhantering och avtal gentemot slutkunder, skriver Post-och telestyrelsen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.