Se intervjun med Johan Dalene. Foto: SVT

Unge violin-stjärnskottet jagar sitt eget sound

Publicerad

Den unga stjärnviolinisten Johan Dalene hade en fulltecknad kalender när pandemin slog till. Avbokningarna till trots har han hållit sig sysselsatt med att öva in nya stycken. Nu radar de internationella bokningarna upp sig och den lovande musikern har siktet inställt på att, likt de största, skapa sig ett eget musikaliskt uttryck.   

Johan Dalene beskrivs som en av landets mest lovande musiker. Han började spela fiol vid fyra års ålder.

Idag är han tjugo och har redan uppmärksammats utomlands. Bakom ligger ett enträget repeterande.

– Från fyra till sex timmar per dag, ibland mindre, ibland mer. Framför allt från när jag var fjorton år. Det var då jag verkligen kände att jag ville börja satsa på det här, säger han.

Lyfter fram sina förbilder

Som tonåring vann han en rad prestigefulla tävlingar. Förutom alla repetitionstimmar och en god portion talang kan man fråga sig vad det är som krävs för att lyckas. Johan Dalene lyfter själv fram sina förebilder.

– Jag har haft väldigt tur med mina lärare och har haft förmånen att spela för bra musiker. Jag har fått spela kammarmusik ihop med folk jag ser upp till. Då har jag sett hur de repar och noggranna de är.

Vilka ser du upp till?

– Många. Janine Jansen är ett namn. David Ojstrach. Jascha Heifetz.

Målet: hitta sitt eget sound

Johan Dalene spelar på en Stradivarius från 1736.

– Man måste ju lära känna instrumentet och veta hur man ska spela för att hitta bästa möjliga sound och det tog ganska lång tid men det känns som att vi fann varandra mer och mer.

Sen tidig ålder hade Johan Dalene som mål att bli solist. När det nu är uppfyllt har han siktet inställt på att få till ett eget musikaliskt uttryck.

– Om man sätter på en skiva med Jascha Heifetz så kan man ju höra att det är han som spelar. Det är målet, att man har sitt eget personliga sound.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.