• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ingrid Elam och Lisa Irenius om det nya invalet i akademin. Foto: SVT/Pi Frisk/TT

”Det visar att man värnar om det finlandssvenska språkområdet”

Uppdaterad
Publicerad

Den finlandssvenska poeten Tua Forsström har valts in i Svenska Akademien, och det är första gången sedan 1800-talet som en finlandssvensk författare tar plats i den anrika institutionen.

– Det är välkommet med ett författarskap från den finlandssvenska minoriteten, den har inte varit representerad i Svenska Akademien i modern tid, säger Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet.

Den finlandssvenska poeten Tua Forsström är det senaste tillskottet i Svenska Akademien, och hon efterträder Katarina Frostenson på stol nr 18. Att en kvinnlig poet ersätter en kvinnlig poet var väntat, tycker Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius.

– Det var ju ganska givet att det skulle bli en kvinna, och det hade blivit konstigt annars. Det är ett väldigt starkt författarskap, hon är den kanske främsta finlandssvenska poeten, säger Lisa Irenius.

Tua Forsström har fått flera priser från just Svenska Akademien för hennes finlandssvenska lyrik. Att välja in just en finlandssvensk har betydelse, menar Lisa Irenius och pekar på det faktum att svenskan har en ganska utsatt ställning i Finland idag.

– Invalet visar att man värnar om det finlandssvenska språkområdet och på så vis rimmar det väl med Akademiens ambition att arbeta för det svenska språkets renhet, styrka och höghet, säger Lisa Irenius.

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam är inne på samma spår:

– Oavsett nationalitet skriver Tua Forsström på svenska och det är ändå svenska språket som akademien ska vårda, säger hon.

Löser inte Akademiens problem

Ingrid Elam anser också att invalet markerar att den litteratur som skrivs på svenska i Finland är stor och viktig, men att det här inte löser Svenska Akademiens grundläggande problem som handlar om den tillit till institutionen som gått förlorad efter det senaste årets händelser.

– Men jag vet inte vad som skulle lösa det förutom en total rekonstruktion av Akademien, och det tror jag inte kommer, säger Ingrid Elam.

Lisa Irenius anser det faktum att Forsström inte är involverad i det svenska kulturlivet och de olika turerna kring skandalen är bra för Akademien. Däremot förstärks de åldersstrukturer som redan finns inom Akademien, och det faktum att Tua Forsström är född 1947 och således kommer att vara 72 år när hon officiellt väljs in i december i år kan vara problematiskt enligt Irenius:

– Det är redan en hög medelålder i Akademien, och då kan man fråga sig vad det här innebär på sikt. Det är ju ett ganska tungt arbete att sitta i Akademien, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.