• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Diplomaten om dramat hos Svetlana Aleksijevitj: Hon tog det stoiskt och filosofiskt

Uppdaterad
Publicerad

Konrad Rikardson, förste ambassadsekreterare på svenska ambassaden i Minsk är en av de EU-diplomater som vaktat nobelpristagaren i litteratur efter att hon känt sig hotad av regimen.

-Hon var givetvis förfärad över den generella situationen i landet och undrar vad som ska hända men överlag såg hon ut att må bra. Hon tog det väldigt filosofiskt och stoiskt, säger Konrad Rikardson när Kulturnyheterna når honom i Minsk.  

Svetlana Aleksijevitj har blivit en tongivande röst för demokratirörelsen i Belarus. Igår kontaktade hon EU-ambassader i Minsk och uttryckte stark oro för sin egen säkerhet, efter att hon sett  maskerade män utanför lägenheten. 

-EU-ambassader har försökt att i möjligaste mån se till att hon känner ett moraliskt stöd från oss. Fram till nu har det funnits en EU-diplomat i hennes närhet, säger han.

Viker sig inte för påtryckningar

Efter ett antal nya gripanden i veckan är Svetlana Aleksijevitj  nu den enda kvarvarande i medlemmen i presidiet för det så kallade koordineringsrådet i Belarus. En grupp som försöker skapa en grund för ett fredligt maktskifte i landet.

Men enligt Dmitri Plax, författare som följer utvecklingen i Belarus, har hon inga planer på att lämna landet.

-Hon är mån om att understryka att hon stödjer den demokratiska utvecklingen i landet och gör vad hon kan för att påskynda processen, säger han och fortsätter:

-Jag hoppas att nobelpriset kommer fungera som någon slags försäkring för Svetlana Aleksijevitj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.