Dmitrij Gluchovskij blev världsberömd för sin dystopiska science fiction-serie Metro. Idag befinner han sig i exil på hemlig ort efter att ha kritiserat kriget i Ukraina. I praktiken innebär domen att han inte kan återvända till sitt hemland.
– De tvingar mig i exil samtidigt som de försöker lära alla som är kvar i Ryssland och funderar på om de ska våga säga sanningen en läxa ,säger han.
Enligt domen har han spridit ”falsk information” om den ryska armén på Twitter, själv menar Gluchovskij att han har sagt sanningen om kriget i Ukraina.
– Jag delade information om vad som pågick Butja, Irpin, Mariupol och Charkiv. Jag sa att Vladimir Putin är ansvarig för kriget. Jag kallade kriget för ett krig, säger han och kallar domen för politisk teater.
– Jag är inte politiker, jag är författare. Det enda en författare kan göra är att kalla saker vid dess rätta namn. Och det är vad jag har gjort och jag ångrar definitivt inte det.
Propaganda och lögner
De senaste veckorna har flera intellektuella dömts eller åtalats för kritik mot kriget, förutom Gluchovskij bland annat statsvetaren och dissidenten Boris Kagarlitskij. Enligt Gluchokvskij är det ett tecken på att den ryska propagandan om kriget i Ukraina inte längre fungerar som den ska.
– Det så kallade rättsystemet är mer aktivt när det känner sig svagt. Då behöver du stärka dina lögner genom att straffa de som talar sanning. När du straffar journalister, intellektuella och politiska aktivister straffar du samhällets möjlighet att tänka klart. Det är det det handlar om.
Gluchovskij är en av många författare som nu tvingats i exil, och han är inte hoppfull inför Rysslands framtid.
– Idag är det ryska samhället demoraliserat och civilsamhället förstört. Folk tror inte att de kan förändra något, varken med sina handlingar eller ord. Många har valt att sitta tysta och hålla tummarna för att de inte ska påverka dem.
Fakta: nya romanen ”Utpost”
Dmitrij Gluchovksijs senaste bok på svenska är den dystopiska romanen ”Utpost”, en bok som han menar handlar om det ryska folkets mentala tillstånd.
– Det är en dystopisk roman men en metafor för det ryska folkets mentala tillstånd. Den skrevs före kriget och förebådar det som hänt nu. Lögner och propaganda har fått mina landsmän att acceptera att man dödar andra människor. Den förutspår en katastrof för Ryssland och Putin.