Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier. Foto: Erik Simander/TT

DO granskar ett tiotal nya företag efter #metoo

Uppdaterad
Publicerad

I december 2017 beslutade diskrimineringsombudsmannen att inleda tillsyn mot 40 företag och organisationer inom media, juridik och kultur. Bakom beslutet låg branschuppropen under metoo-vågen samma höst. Nu granskas ett ytterligare tiotal företag.

Efter #metoo-hösten förra året beslutade DO att granska ett 40-tal företag och organisationer som en direkt följd av branschuppropen och vittnesmål gällande sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Nu utökar DO granskningen med ytterligare tio nya företag, som verkar inom branschområden som media, kultur, sport och it.

DO har skickat ut beslut om tillsynsinsatsen till en rad stora företag och organisationer, exempelvis Storytell, ETC förlag och Folkteatern i Göteborg, där det förestår att de ska redovisa följande uppgifter innan den 20 september till DO:

1. Era riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Om det inte framgår av rutinerna vill vi att ni särskilt redogör för:

2. Hur ni hanterar kännedom om att en arbetstagare upplevt sig utsatt för sexuella trakasserier i samband med arbete.

Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare ha riktlinjer och rutiner för verksamheten för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. DO anger inga särskilda skäl till att just dessa företag granskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.