Hör kulturjournalisten Christina Jeurling Birro om den Guldlejonbelönade filmen i klippet ovan.

Dokumentär om fotografen Nan Goldins kamp mot läkemedelsbolag prisas

Uppdaterad
Publicerad

Årets Guldlejon på filmfestivalen i Venedig gick oväntat till en dokumentärfilm i år. Vinnaren blev ”All the beauty and the bloodshed” som följer fotografen och aktivisten Nan Goldins kamp mot ett läkemedelsbolag och dess roll i USA:s opioidepidemi.

Filmen regisseras av Laura Poitras och berättar historien om fotografen Nan Goldins försök att ställa läkemedelsbolaget Purdue Pharma och ägarfamiljen Sackler till svars för opioidkrisen.

Silverlejonet gick även det till en kvinnlig regissör, franska Alice Diop för ”Saint-Omer”.

Cate Blanchett fick pris för bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i ”Tár”, där hon spelar den klassiska dirigenten och kompositören Lydia Tár.

Priset för bästa manliga huvudroll tilldelades Colin Farrell för hans insats i den svarta dramakomedin ”The banshees of Inisherin”. Filmen fick också pris för bästa manus.

Festivaljuryn har i år letts av amerikanska skådespelaren Julianne Moore. Bland övriga medlemmar märks iranska skådespelaren Leila Hatami, franska Audrey Diwan (som vann Guldlejonet förra året med dramat ”Omständigheter”), italienske Leonardo Di Costanzo och författaren Kazuo Ishiguro.

Svensk film prisad

Även den svenska regissören Isabella Carbonell tilldelades pris under festivalen.

Hon mottog utmärkelsen ”Bästa regissören under 40” för filmen ”Dogborn” med Silvana Imam i huvudrollen, som handlar om ett tvillingpar som ägnar sig åt människohandel. Den är inspelad i Norrköping.

Filmen utgör både regissörens och skådespelarens filmdebut och var den enda helt svenska produktionen i det officiella programmet i Venedig i år. ”Triangle of sadness” i regi av Ruben Östlund räknas inte som svensk i sammanhanget då den har engelskt tal och en majoritet av Hollywoodskådespelare.

Se Silvana Imam och Isabella Carbonell om ”Dogborn” i klippet nedan.

Årets vinnare på Venedigs filmfestivalen

Guldlejonet: ”All the beauty and the bloodshed”, Laura Poitras

Silverlejonet: ”Saint-Omer”, Alice Diop

Bästa regi: Luca Guadagnino, ”Bones and all”

Bästa manus: Martin McDonagh, ”The banshees of Inisherin”

Bästa kvinnliga skådespelare: Cate Blanchett, ”Tár”

Bästa manliga skådespelare: Colin Farrell, ”The banshees of Inisherin”

Juryns specialpris: Jafar Panahi, ”No bears”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.