Därför utfärdade domaren det första rapförbudet: Har räddat liv

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har medlemmarna i det brittiska rapkollektivet 1011 haft restriktioner på sitt musikskapande. Domaren Ann Mulligan utfärdade ett typ av förbud som hon tror har stoppat flera våldsbrott i Londons kriminella miljö, och i förlängningen räddat liv.

– Domen syftade till att hindra dem från att ha texter som uppenbarligen uppmuntrade till våld, säger hon.

2017 släppte två rivaliserande kriminella gäng i London så kallad drill-musik med våldsamma låttexter riktade mot varandra. Rapkollektivet 1011, som låg bakom vissa av låtarna, stoppades vid det tillfället av polisen. I deras bil hittade man bland annat masker och vapen, så som stora macheteknivar och baseballträn.

Artisterna dömdes senare för ”conspiracy to commit violent disorder”, alltså en typ av förberedelse till våldsbrott. Polisen tror att de var ute efter att skada det andra gänget. I domstolen användes också rapartisernas musikvideor som bevis för att de planerade en attack.

Fick restriktioner på sin musik

Förutom ett år i fängelse utfärdade brittisk domstol ett så kallat CBO (Criminal Behaviour Order) mot artisterna. Det är en restriktion som i detta fall innebär att polisen ska granska artisternas låttexter och musik innan den släpps.

Deras medverkan i olika musikvideor kontrolleras också så att det inte riskerar att bidra till fler våldsbrott i den kriminella miljön.

– Jag ville att dessa unga män skulle kunna fortsätta och ha framgångsrika karriärer, men samtidigt förhindra dem från att hetsa till våld, säger domaren Ann Mulligan.

Försvarsadvokaten: ”Genren borde inte demoniseras”

1011 är inte ensamma om att ha begränsats av ett förbud. Restriktionerna mot rappare inom musikgenren drill (i Sverige ofta kallad gangsterrap) har kritiserats i Storbritannien. Organisationen Index on Censorship menar att det är en typ av censur som riskerar att skapa ett farligt prejudikat för andra artister.

– Vi behöver bekämpa det faktiska våldet, inte idéer och åsikter, sa organisationens vd Jodie Ginsberg till The Guardian.

Cecilia Goodwill, försvarsadvokat till artisten Digga D som var en del av rapkollektivet 1011, förstår på ett sätt begränsningarna och tycker inte att musik exempelvis ska håna och provocera dödsoffer.

– Jag tror att det finns argument på båda sidor, men jag tycker verkligen inte att genren drill bör demoniseras, säger hon till SVT Edit.

Se hela Edit – Den förbjudna gangsterrappen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.