Donald Trump och omslaget på hans bok ”The Art of the Deal” från 1987. Foto: TT/Amazon

Trumps spökskrivare: Jag har satt läppstift på en gris

Uppdaterad
Publicerad

Spökförfattaren till boken ”The Art of the Deal”, Donald Trumps bästsäljande business-biografi från 1987, ångrar sig. Och han är djupt bekymrad över vad som händer om Trump vinner presidentposten, berättar han för The New Yorker.

Det är juni 2015 när Donald Trump meddelar att han ställer upp som presidentkandidat. I ett 45 minuter långt tal, framfört inför påhejande republikaner, kommer meningen ”Vi behöver en ledare som skrev The Art of The Deal!” ur Trumps mun.

Tony Schwarts, som tittar på talet från sin tv-soffa, bestämmer sig för att till slut ställa saker till rätta. Han loggar in på Twitter.

”Stort tack till Donald Trump för förslaget att jag borde ställa upp som presidentkandidat, med tanke på att det var jag som skrev 'The Art of the Deal'” skriver han.

Liten byline och stora pengar

Schwartz började arbetet med att spökskriva Trumps business-biografi 1985.

I utbyte mot en liten byline längst ner på omslaget (ungefär tolv ”Schwartz” skulle rymmas på ett ”Trump”), men hälften av det femhundra tusen dollar stora förskottet samt hälften av alla inkomster från bokförsäljningen, hängde Schwartz som en igel på Trump under 18 månader.

På kontoret, i helikoptern, på affärsmöten.

Chockades av Trumps personlighet

Han ägnade sedan ett år åt att skriva en bok där Trump framstod som en familjekär och sympatisk person. Det var hemskt svårt, berättar han för tidningen The New Yorker.

– Jag var chockad, säger Schwartz.

– Trump passade inte in på någon modell av människa jag någonsin träffat.

Förde dagbok

Medan han jobbade på boken förde han parallellt en privat dagbok där han beskrev sin fascination. Trumps enda drivkraft är ett behov av offentlighetens uppmärksamhet, plitade han ner.

”Allt han är är 'stamp, stamp, stamp' – bekräftelse från omvärlden, större, mer, en hel serie av grejer som inte leder någon vart” observerade han den 21 oktober 1986.

Men ”boken kommer att bli en större succé om Trump är en sympatisk karaktär” noterade han några dagar senare.

Höll tyst i 30 år

Och succé blev det. När boken kom ut höll den sig på bästsäljarlistan i 48 veckor, 13 av dem på förstaplatsen. En miljon exemplar köptes.

Och memoarerna sparkade igång Trumps väg mot världskändisskapet på riktigt – för första gången ekade hans namn även utanför New Yorks innerstad.

Tony Schwartz höll tyst om att det var han själv skrivit hela boken. I nästan 30 år, fram till den där tweeten för ett år sedan.

”Läppstift på en gris”

Kanske av både skam och skuld. För The New Yorker berättar han att han bara tog emot uppdraget på grund av den ovanligt förmånliga spökskrivar-dealen.

Han visste att utgivningen skulle trasa sönder hans trovärdighet som journalist.

Och nu önskar han att han låtit bli.

– Jag har en djup känsla av ånger över att jag bidrog till att presentera Trump på ett sätt som gett honom en vidare uppmärksamhet, och framställt honom som mer tilltalande än han är, säger Tony Schwartz.

– Jag har satt läppstift på en gris.

Fruktar kärnvapen-slut på civilisationen

Under sin intensiva period i Trumps sällskap noterade han egenskaper som skulle bli rent av livsfarliga hos en president. En total oförmåga att koncentrera sig, till exempel.

– Om han hade behövt briefas om en kris i ”The Situation Room”, är det omöljligt att tänka sig att han skulle behålla uppmärksamheten en längre stund, säger Tony Schwartz.

– Jag tror verkligen att om Trump vinner och får kärnvapenkoderna, finns det en stor risk att det leder till slutet på vår civilisation.

Donald Trump förnekar

Trump själv förnekar att ”The Art of the Deal” – som sedan kom att bli grunden för hans realityshow ”The Apprentice” 2004 – är skriven av Tony Schwartz.

– Jag skrev boken. Det var min bok. Och det var en bästsäljare, och en av de bäst säljande affärsböckerna någonsin, säger han till The New Yorker.

Men förlagets dåvarande redaktör, Howard Kaminsky, skrattar och säger emot.

– Trump skrev inte ens ett vykort åt oss, säger han till tidningen.

”Han kunde inte bry sig mindre om människor”

Om Tony Schwartz hade skrivit boken om Trump idag, hade han istället döpt den till ”Sociopaten”.

Och för att dämpa sin ånger, har han beslutat att skänka alla inkomster som den gamla boken bringar in under 2016 till välgörenhetsorganisationer. Noga utvalda i relation till Trumps politiska förslag: The National Immigration Law Center, Human Rights Watch och The Center for the Victims of Torture, till exempel.

Tony Schwartz är orolig för vad som skulle hända om Donald Trump knep presidentstolen i det ovala rummet.

– Människor är förbrukningsvaror i Trumps värld. Om Trump väljs till president, kommer de miljoner som röstade på honom och tror att han kommer att representera deras intressen, lära sig det alla som förhandlat nära med honom redan vet – att han inte kunde bry sig mindre om dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.