Den nya filmen utspelar sig under mellankrigstiden i England, och följer hur familjen måste anpassa sig till den nya eran. Foto: Universal/TT

Downton Abbey-stjärnan om nya filmen: ”Godset vänds upp och ner”

Uppdaterad
Publicerad

En av sommarens stora filmer är Downton Abbey: En ny era. Den här gången kommer ett filmteam till Downton Abbey och hyr det för en filminspelning, medan familjen bor kvar.  

– Godset vänds helt upp och ner av filminspelningen, det är roligt att se hur karaktärerna tvingas ut ur sin bekvämlighetszon, säger Michelle Dockery som spelar Lady Mary.

Den nya filmen bygger vidare på den tidigare långfilmen och de sex säsongerna i tv-serien om människorna på godset Downton Abbey. Ett återkommande tema är hur tiderna förändras och hur familjen tvingas anpassa sig och navigera i den nya tiden, något som Michelle Dockery, som spelar Lady Mary, fascineras av. 

– Det är alltid någon slags förändring som pågår på Downton och familjen försöker alltid hitta nya sätt att få godset att gå runt. Det vi ser den här gången är begynnelsen av en helt ny tid, säger hon till Kulturnyheterna.

Påkostad serie  

Den nya filmen utspelar sig under mellankrigstiden i England och är skapad av Julian Fellowes, manusförfattare och exekutiv producent till alla sex säsongerna av tv-serien. Downton Abbey hade premiär 2010 och räknas till vår tids mest framgångsrika och påkostade tv-serier. Den har vunnit ett flertal priser, bland annat en Golden Globe 2011.

 ”Downton Abbey: En ny era” har biopremiär onsdag den 13:e juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.