Dansk Folkeparti blev mer än halverade i EU-valet för en dryg vecka sedan, och i opinionsmätningarna inför det danska valet ser det fortsatt mörkt ut för partiet. Ska man tro mätningarna blir det Socialdemokraterna som får bilda regering, med Mette Frederiksen som statsminister.
Det nya politiska läget har gjort att en kulturpolitisk fråga har blivit högaktuell: Nedskärningarna i dansk public service – DR. Förra året drev Dansk Folkeparti, med stöd av regeringen, igenom ett medieavtal med historiskt stora nedskärningar i det danska public service.
Minskas med 20 procent
Från 2019 till 2023 ska DR:s verksamhet minskas med 20 procent, vilket betyder nedläggning av flera program, radio- och tv-kanaler och uppsägning av hundratals medarbetare.
– Danmarks radio har blivit för stort. Med sin utbredning och sin ekonomi blir det lätt att de förstör för andra. Därför vill vi ge chansen till flera olika medieaktörer att ta del av licens- och skattepengar som går till public service, säger Jan-Erik Messmann från Dansk Folkeparti, som sitter i folketingets kulturutskott och själv har jobbat i tv-branschen.
När det nya medieavtalet slöts kallade Socialdemokraterna det ”smalt og dåligt”. Blir det maktskifte i Danmark kommer en socialdemokratisk regering att presentera ett nytt medieavtal för att stärka public service och DR igen, men det är oklart hur mycket av nedskärningarna i DR som kommer att dras tillbaka.
– Jag är rädd för att de går in och ändrar för mycket i det vi har lagt många år på att genomföra, säger Jan-Erik Messmann.
Politiskt pussel
Nikolaj Heltoft är kulturpolitisk reporter på den danska tidningen Politiken och har nyligen skrivit ett långt porträtt om den person som (enligt opinionsmätningarna) ser ut att bli den nya kulturministern: Mogens Jensen (S).
– Det finns starka krav från Socialdemokraternas stödpartier att rulla tillbaka nedskärningarna i DR krona för krona. Det kan bli en svår uppgift att genomföra för en socialdemokratisk minoritetsregering, eftersom en del av pengarna från nedskärningarna redan är förbrukade. Hur mycket DR får tillbaka beror på hur det politiska pusslandet och kraven mellan partierna kommer att se ut efter valet, säger Nikolaj Heltoft.
Så det gamla DR, så som det var innan nedskärningarna, ser inte ut att komma tillbaka?
– Nej, det gamla DR kommer inte tillbaka. Det skulle göra mig väldigt förvånad.
Danmark går till val onsdag 5 juni, på den danska grundlagsdagen.