• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

I en ny föreställning av Mattias Andersson hoppas man kunna involvera hela dramatens ensemble. Foto: Dramaten / Roger Stenberg

Dramaten planerar jätteuppsättning – över 70 skådespelare medverkar

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga Dramaten hoppas kunna inleda teaterhösten med ett nytt scenkonstverk av regissören och teaterchefen Mattias Andersson. Förhoppningen är att samtliga, närmre 70 skådespelare i ensemblen, ska medverka samtidigt.

”Om du hade en sista minut på dramatens stora scen när teatern öppnar igen, vad skulle du välja att framföra då?”

Denna fråga ställde Dramatens teaterchef Mattias Andersson till teaterns ensemble på närmare 70 skådespelare. Utifrån deras svar har Andersson, tillsammans med koreografen Tove Sahlin och kostymören Ulla Kassius nu skapat uppsättningen Den yttersta minuten.

Förhoppningen är att hela Dramatens ensemble samtidigt ska stå på Stora scenen på urpremiären senare i höst.

– Startpunkten var pandemin och den stängda teatern, att gräva där vi står och bygga i nuet, skriver Mattias Andersson i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande om föreställningen står det:

”Den yttersta minuten blir en associativ, pluralistisk, musikalisk, koreografisk, hyperindividualistisk men samtidigt kollektivistisk föreställning som försöker fånga ett 'nu' i ett antal ultimata sceniska minuter.”

Beroende av aktuella förutsättningar

Arbetet med scenkonstverket inleddes redan i januari och man kommer framemot våren att påbörja mer intensiva repetitioner i mindre konstellationer på platser som parker och fotbollsplaner.

Det konstnärliga verket kommer dock bli helt beroende av de restriktioner och rekommendationer som kommer att finnas i höst.

Mattias Andersson tillträdde som teaterchef för Kungliga Dramaten i mars 2020 och Den yttersta minuten blir hans första egna uppsättning som teaterchef. Skulle allting gå som planerat väntas föreställningen spelas utvalda helger under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.