Samtidigt kom under fredagen besked att Dramaten också startar en internutredning rörande en av sina medarbetare gällande övergrepp. Vilken typ av övergrepp det gäller eller vilken befattning personen ifråga har är ännu okänt.
– Jag kan bekräfta att vi har inlett ett internt utredningarbete mot en person, säger Mimmi Fristorp presschef på Dramaten till Kulturnyheterna.
Kommer ni att polisanmäla personen?
– Det vet jag inte än utan det enda jag kan säga är att vi har inlett ett utredningsarbete. I övrigt har vi inga fler kommentarer utan nu måste all vår kraft gå åt vår personal och att jobba internt, fortsätter hon.
Vidtar vidare åtgärder
De statliga sceninstitutionerna kallades under torsdagen till krismöte av kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) efter vittnesmål om sexuella trakasserier. Under fredagen kommenterade Mimmi Fristorp till Kulturnyheterna vad Dramaten kommer göra för att i framtiden förhindra att sexuella övergrepp sker.
– På kort sikt kan man säga att det handlar om att vi tar in externt stöd i form av psykologer och jurister. Det ska inte finnas någon tvekan kring exempelvis vad ett sexuellt övergrepp är, eller när blir det brottsligt, säger Mimmi Fristorp, presschef på Dramaten till Kulturnyheterna.
– Det är en kompetens som måste finnas både hos ledning och hos personalen.
Visselblåsarfunktion
Många av de hundratals kvinnor som i Svenska Dagbladet skrivit under en artikel om vittnesmål gällande trakasserier, våldtäkt och förnedring i teater- och filmvärlden är eller har varit knutna till Dramaten.
Mimmi Fristorp säger att flera enkäter skickats ut tidigare, men att berättelserna inte kommit fram då.
– Ifall man inte känner att man kan prata med någon är vi öppna för att planera för en whistle blower-funktion, där anonyma berättelser kan lyftas, för vi behöver fånga upp den här situationen på alla sätt vi kan, säger hon.