Ebba Witt-Brattström är författare och litteraturprofessor och var under tjugofem år gift med Horace Engdahl, ledamot och tidigare ständig sekreterare för Svenska Akademien.
Witt-Brattström har redan tidigare sagt att hon fått veta vem Nobelpristagaren är innan det tillkännagivits. År 2012 frågade Dagens Nyheter en rad personer vem de tyckte skulle få årets Nobelpris.
”Det kan jag inte svara på eftersom jag vet vem som får Nobelpriset i år”, blev Ebba Witt-Brattströms svar. Vid den tidpunkten var hon fortfarande gift med Horace Engdahl, ledamot i Svenska Akademien.
Väckte reaktioner
Hennes uttalande väckte reaktioner och många frågade sig hur det egentligen låg till med sekretessen. Ebba Witt-Brattström avböjde då att kommentera saken vidare, men nu väljer hon att berätta om händelsen för Kulturnyheterna.
Enligt Ebba Witt-Brattström ska kännedom kring kommande Nobelpristagare ha varit vanligt bland familjemedlemmar till ledamöterna i Svenska Akademien.
– Jag kan bara tala utifrån min erfarenhet av sexton år som ledamotsledsagare som det heter, och min uppfattning är att det var många fler av oss som visste. Men vi läckte inte.
Hon berättar att det är naturligt att närstående vet eftersom man lever nära ledamoten och ser vilka författare personen läser.
Har du själv vetat om Nobelpristagare i förväg på det här sättet?
– Ja. Varje gång.
Har du gissat dig till det eller har du fått veta vem som ska få priset?
– Det har jag fått veta.
Av Horace Engdahl?
– Ja. Men han kunde lita på mig.
Inget konstigt att man får veta
Att berätta om vem som får Nobelpriset i litteratur i förväg går tvärsemot Svenska Akademiens stadgar, och bryter mot ledamöternas tystnadsplikt.
Ebba Witt-Brattström tycker däremot inte att det är konstigt att man som gift med en akademiledamot får vetskap om Nobelpristagare i förväg. Vad det gäller anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen om att han ska ha avslöjat pristagarna i förväg, så anser hon inte att akademiledamoten Katarina Frostenson har någon skuld i det.
– Jag kan inte se att hon har något ansvar. Jag tror inte att hon har kunnat göra något åt det, säger hon.
Läckor från Akademien vanligare förr
Maria Schottenius är kulturjournalist och har tidigare varit kulturchef på både Expressen och Dagens Nyheter. Hon berättar att det förr var relativt vanligt att det i förväg läckte ut till pressen vem pristagaren var.
– Men det var inte så allvarligt då utan snarare en tävling och en sport mellan kulturredaktionerna, säger hon.
Det var först när spelbolagen kom in i bilden och det började handla om större summor pengar som läckorna blev mer allvarliga, enligt Maria Schottenius. Men detta skärptes i samband med att Horace Engdahl tillträdde som ständig sekreterare. Det var också då som användandet av kodnamn blev vanligare, menar Schottenius.
– Det blev en skärpning. Då fick ledamöterna lova att inte säga någonting, det var ganska hårda krav på det. Det upplevde vi också på tidningarna, det var inte alls samma typ av läckage. Förut läckte de som ett såll, säger hon.
Kulturnyheterna har sökt Horace Engdahl.