guldbaggegalan ida ölmedal kulturchef sydsvenskan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan och HD, om varför de bojkottar galan. Foto: SVT

Efter att debutanter stoppas – Sydsvenskan bojkottar Guldbaggegalan

Uppdaterad
Publicerad

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad kommer inte kommentera årets Guldbaggegala. Det på grund av en ny regeländring som innebär att debuterande skådespelare inte kan nomineras för bästa huvud- eller biroll.

Tidigare har flera debuterande skådespelare fått de prestigefyllda priserna, däribland Granit Rushiti för ”Jag är Zlatan” och Sofia Kappel för ”Pleasure”.

Men nu har Svenska filminstitutet ändrat formuleringen i regelverket från att priset ”bör gå” till att det ”ska gå” till en professionell skådespelare. Skådespelarna måste alltså vara krediterade för mer än en roll för att kunna nomineras.

”Doftar skråanda”

Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads kulturredaktion anser att regeländringen är ”oseriös” och har därför tagit beslutet om att inte följa eller recensera årets gala.

– Vi tycker att det doftar skråanda snarare än att man faktiskt vill belöna de bästa filminsatserna under året. Och då ser vi helt enkelt att det här inte är en seriös gala som vi behöver skriva om, säger Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan och HD.

Svenska Filminstitutet har tidigare uttalat sig om att de ändrat reglerna för att de vill stärka skådespelaryrket. Vad tänker ni om det?

– Det kan jag förstå att man vill göra. Det är väl ett utsatt yrke på många sätt. Men vi är inte så sugna på att medverka i ett ”reklamjippo” för skådespelarkonsten, även om det säkert finns goda skäl till att det yrket behöver försvaras, säger hon.

Ordförande för Guldbaggejuryn, Anna Carlson avböjer att kommentera. Men hon har tidigare sagt till bland annat Dagens Nyheter att regeländringen länge varit ett efterlängtat beslut.

andra Debuterande pristagare

Debutanter som tidigare år fått priset som bästa huvud- eller biroll:

2023:

Granit Rushiti – ”Jag är Zlatan”

2022:

Jonay Pineda Skallak – ”Vinterviken”

Sofia Kappel – ”Pleasure”

2021:

Uje Brandelius – ”Spring Uje spring”

Ahmad Fadel – ”Ghabe”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.