I november 2020 lanserades den nya generationens spelkonsoler från Sony och Microsoft. Förbättrad grafik och revolutionerande snabba laddningstider var några av de tekniska landvinningarna som höjde kundernas förväntningar till skyarna. Trots det är både Playstation- och Xbox-systemen fortfarande svårfunna i butikerna.
En stor anledning till det skrala utbudet är halvledarbristen, det saknas komponenter som behövs för att sammanställa konsolerna. Halvledare är det som hittas på nästan alla datorchip i det moderna samhället och är den del som leder ström.
Efterfrågan är dock fortsatt stor vilket leder till att de fåtal konsoler som tar sig till affärshyllorna försvinner snabbt. Prislappen på andrahandsmarknaden har under det senaste året minskat men är fortfarande över ursprungskostnaden. Och bristen väntas pågå minst hela 2022, berättar Alexander Norén, SVT:s techkorrespondent.
– Om ett år eller två, när fler halvledarfabriker är byggda kommer vi nå en balans. Tills nästa perfekta storm orsakar ytterligare en bristsituation, säger Alexander Norén.
Han menar vidare att det huvudsakliga problemet ligger i svårigheten att anpassa halvledarkapaciteten på kort tid.
Föregående konsolgenerationen säljer mer
Under lanseringsåret har dom allra senaste konsolerna blivit omkörda av den gamla generationen i försäljning. Under hösten gick Playstation 4 om Playstation 5 med 400 000 sålda exemplar. Men trots omfattande motgångar väntas speltillverkarnas kundlojalitet förbli intakt, enligt Effie Karabuda som är speljournalist.
– Framför allt Playstation och Xbox är starka nog att ta sig ur den här krisen. De har heller inga konkurrenter förutom varandra så konsumenten är beroende av dessa två, säger Effie Karabuda och fortsätter:
– Folk kommer vänta och göra i princip vad som helst för att få tag på dem. Det kommer vara sura miner ett tag till, men kunderna är villiga att vänta.
Här kan du lära dig om halvledarbristen: