SR-journalist lämnar Journalistförbundet i protest

Uppdaterad
Publicerad

Journalistförbundet är ett av de nio fackförbund och intresseorganisationer som skrivit under ett upprop mot regeringens förslag om en svensk kulturkanon. Nu väljer Mårten Arndtzén, kulturjournalist på Sveriges Radio, att lämna fackförbundet i protest mot ställningstagandet.

– Det undergräver trovärdigheten i min yrkesroll, säger han.

Sedan det stod klart att regeringen ska fram en svensk kulturkanon, alltså en lista med kulturella verk som ska utgöra en gemensam kulturell referensram, har förslaget debatterats. Under torsdagen gick nio fackförbund och intresseorganisationer ut i ett gemensamt upprop mot förslaget, däribland Journalistförbundet.

Mårten Arndtzén menar att Journalistförbundets ställningstagande inte är förenligt med hans arbete som public service-journalist, där han opartiskt ska kunna bevaka det han kallar för den hetaste kulturpolitiska frågan i Sverige just nu.

– Jag kommer antagligen behöva hantera den som kulturjournalist på Sveriges Radio. Det ska jag naturligtvis göra sakligt och opartiskt men jag vill också kunna göra det med full integritet och trovärdighet. Det blir problematiskt att då tillhöra ett förbund som redan har gått ut i medlemmarnas namn och tagit ställning i frågan, säger han.

”Äventyrar inte oberoendet”

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att det inte är ovanligt att de gör politiska ställningstaganden i olika frågor. Hon ser det inte som ett problem för enskilda medlemmars möjlighet att vara opartiska i sin journalistik.

”Journalister kan självklart vara med i Journalistförbundet utan att det äventyrar oberoendet för den enskilde. Allt annat vore orimligt. Jag har inte märkt att allmänheten blandar ihop förbundets ställningstaganden med enskilda medlemmars personliga åsikter, eller har svårt att acceptera det journalistiska oberoendet samtidigt som de är medlemmar i sitt fackförbund.”

Hon lägger också till att förbundet bara blivit kontaktade av färre än en handfull personer efter deras ställningstagande i kulturkanonfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.