Efter klimataktionen: Sveriges museer tycker beredskapen är god

Uppdaterad
Publicerad

Det var under onsdagen som två personer limmade fast sig på en Monet-tavla, täckt av skyddsglas, vilket lämnade röda handavtryck på tavlan. Polis tillkallades och omhändertog de två personerna som nu är anhållna misstänkta för grov skadegörelse. Nationalmuseum kunde i dag bekräfta att ingen skada skett på tavlan.

Aktionen blir den första av sitt slag i Sverige och rörelsen Återställ våtmarker har tagit på sig händelsen. Syftet ska ha varit att uppmärksamma klimatkrisen. Tavlan i fråga var inlånad från Musée d'Orsay i Paris.

Branschorganisationen Sveriges museer reagerar i dag starkt på händelsen.

– Kulturarvet tillhör oss alla, det tillhör medborgarna. Och att attackera det är oacceptabelt, det är grunden till vår gemensamma identitet, säger branschorganisationens generalsekreterare Gunnar Ardelius.

Han säger sig ha förståelse för klimataktivisternas syfte men tycker att tillvägagångssättet är fel.

– Museisverige går ju gärna hand i hand för att lösa klimatkrisen, det är något vi alla behöver ta ansvar för.

”Väl förberedda”

De senaste åren har en rad liknande aktioner skett runt om i Europa. Museer som Nationalmuseum Moderna museet och Göteborgs konstmuseum kommenterar inte själva sitt säkerhetsarbete, men Ardelius menar att beredskapen generellt är god. 

– Våra medlemmar är väl förberedda och har strategier för att möta den här typen av hot.

Enligt Gunnar Ardelius handlar det om en avvägning. Dels vill museerna skydda sina samlingar, dels tillgängliggöra dem för allmänheten.

– Det här hela tiden en balansgång mellan att tillgängliggöra och försvara, så där någonstans behöver man hitta en rimlig nivå, säger han.

Besökarna: ”Det är fjompigt”

När Kulturnyheterna ger sig ut till Nationalmuseum för att prata med besökarna är de flesta överens om att klimatfrågan är viktig att belysa, men att aktionerna sker på fel sätt.

– Jag förstår deras desperation att föra uppmärksamhet till frågan, säger besökaren och konstnären Matty Obeya.

Besökaren Marianne drar dock en hårdare linje.

– Jag tycker det är fjompigt, vad vinner man på att ge sig på vacker konst?, säger hon och fortsätter:

– Jag begriper det inte och tycker det är dumt, man skämmer ut sig. Om man vill komma någonstans kan man göra det på andra sätt, man behöver inte ge sig på sådant som andra tycker om.

Se fler besökare reagera i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivisterna greps kort efter aktionen. Foto: Återställ våtmarkerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.