Regeringen vill kunna anordna internationella e-sporttävlingar trots pandemin. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter kritiken – Sverige tillåter inresor för e-sportare på elitnivå

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ändrar i regelverket för inresor till Sverige för att kunna arrangera stora e-sporttävlingar trots pandemin, efter kritik från e-sportsvärlden. Nu ska även e-sportare på elitnivå kunna resa in i landet trots det tillfälliga inreseförbudet, enligt ett pressmeddelande.  

I juni stod det klart att e-sporttävlningen The international, som planerades att hållas i Stockholm i augusti, hotades av Sveriges tillfälliga inreseförbud från länder utanför EES.

Undantag från inreseförbudet kan göras för bland annat elitidrottstävlingar, men eftersom e-sporten inte är ansluten till svenska Riksidrottsförbundet räknas inte e-sportare som elitidrottare.

Kritik från stora e-sportarrangörer så väl som från Stockholms finansborgarråd har riktats mot det svenska regelverket, och i början av juli valde The International, en internationell tävling i spelet Dota2 om flera hundra miljoner kronor, att genomföra tävlingen i Bukarest istället.

Tillåter inresor

Kulturminister Amanda Lind (MP) har uttryckt att hon vill rädda kommande e-sportturneringar som planeras att hållas i Sverige, och nu meddelar regeringen en ändring i det tillfälliga inreseförbudet från länder utanför EES. Det nya förslaget, som nu är ute på remiss fram till 6 augusti, innebär att undan­taget för inter­nationella elit­idrotts­tävlingar ska kunna tillämpas även inför andra liknande elit­tävlingar.

– Detta undantag är viktigt för att vi ska kunna öka möjlig­heterna att genom­föra inter­natio­nella elit­tävlingar i e-sport i Sverige, säger inrikes­­minister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Med förslaget hoppas regeringen bland annat kunna förhindra att den stora Counter-Strike-turneringen CS:GO Major, som är planerad att hållas i Stockholm i höst, väljer att flytta till ett annat land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.