Myndigheten för press, radio och tv har gjort en polisanmälan om misstänkt dataintrång. Foto: TT

Efter läckta uppgifter – myndigheten för press, radio och tv misstänker dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om vilka nyhetsmedier som får redaktionsstöd publicerades på en alternativ mediesajt flera dagar innan myndigheten för press, radio och tv själva offentliggjorde uppgifterna. Nu har myndigheten gjort en polisanmälan om dataintrång.

I december förra året stod det klart vilka redaktioner som får ta del av de 500 miljoner myndigheten fördelade i redaktionsstöd, uppgifter som myndigheten för press, radio och tv kommunicerade till allmänheten den 9 december. Men redan den 2 december publicerades uppgifter om vilka redaktioner som får ta del av stödet på en alternativ mediesajt.

 – Vi upptäckte att det fanns en publicering av ett dokument som ännu inte var expedierat, ett beslutsutkast, på en extern sajt, säger Peter Schierbeck, chef för den administrativa enheten på myndigheten för press, radio och tv (MPRT) till Kulturnyheterna.

Manipulerat systemet

Först tänkte myndigheten att det skulle kunna handla om att någon utnyttjade sin lagstadgade meddelarfrihet för att sprida informationen, men de insåg att det snarare var troligt att det handlade om ett dataintrång.

– Här hade någon på något vis berett sig tillträde till digitala miljöer så att de kunde hämta den här filen, säger Peter Schierbeck.

Myndigheten tänkte också att det kunde handla om ett tekniskt fel som gjorde att uppgifterna hade hamnat utanför myndigheten men uteslöt även den möjligheten.

– Det var någon som hade manipulerat systemet för att komma åt de här filerna, säger Peter Schierbeck.

Myndigheten gjorde därför en polisanmälan om dataintrång den 4 december.

– Vi kan inte spekulera i vem som ligger bakom intrånget, hur det har gått till får polisen utreda, säger Peter Schierbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.