Linnéa Claeson har i olika sammanhang berättat om sextrakasserier från olika män. Men kritikerna menar att trakasserierna varit påhittade och att skärmdumparna i sociala medier ska ha varit fabricerade. Foto: Noella Johansson/TT

Efter lögnanklagelserna – nu svarar Linnéa Claeson: ”Ingen hemlighet att jag redigerat och klippt”

Uppdaterad
Publicerad

Linnéa Claeson blev känd för att berätta om den storm av sextrakasserier hon genom åren utsatts för, både på stan och i sociala medier. Men hennes påståenden har i allt större skala ifrågasatts, och flera har menat att de trakasserier som gjort Claeson rikskänd ska ha varit helt påhittade. Efter en tids tystnad har nu Linnéa Claeson besvarat anklagelserna.

”Under den senaste tiden har jag fått ta emot kritik..”

Så inleds debattartikeln som den på sistone ifrågasatta debattören, aktivisten och Instagram-personligheten Linnéa Claeson skrivit i Göteborgs-Posten (GP).

Kritiken mot Claeson, som samlat kraft efter en rad texter i bland annat i GP, Expressen och DN, går ut på att hon byggt sitt varumärke på att överdriva och ljuga.

Började med ”Assholesonline”

Historien om Linnéa Claeson börjar med Instagramkontot ”Assholesonline”.

Där lade hon upp skärmdumpar som påstods föreställa olika meddelande hon fått från män, och hennes fyndiga svar. Kontot fick allt fler följare, och personen bakom, Linnéa Claeson, tog allt större steg ut i influencer-rampljuset. Hon uttalade sig i media, skrev krönikor, och blev av Dagens Juridiks läsare utsedd till ”Årets jurist”.

”Att jag redigerat och klippt är ingen hemlighet”

Under tiden har Claeson i olika sammanhang berättat om sextrakasserier från olika män. Men kritikerna, bland annat frilansskribenten Myra Åhbeck Öhrman och podden Haveristerna, samt sajten Bloggbevakning, har menat att trakasserierna varit påhittade och att skärmdumparna Claeson lagt ut i sociala medier antingen ska ha varit fabricerade, eller stulna från porrsajter.

Detta bemöter Claeson i sin debattartikel.

”Att jag redigerat och klippt i konversationer för att de ska passa in i en Instagrambild är ingen hemlighet”, skriver hon.

Ibland ska ordningen ha ändrats om, och delar ändrats för att ”skapa humoristiska poänger”.

Claeson skriver att hon inte har varit tydlig med detta, och vill be om ursäkt.

”Allt är inte meddelanden jag tagit emot”

Resten av anklagelserna dementerar Claeson.

”Jag har från början varit öppen med att allt som har publicerats på 'Assholesonline' inte är meddelanden jag har tagit emot”.

En uppmärksammad uppgift handlar om att hon blivit trakasserad 20 gånger på tre timmar i stan. Att detta är lögn dementerar hon, och menar att den stora mängden attacker berott på att hon råkat på fulla fotbollssupportrar från utlandet.

Som avslutning skriver Linnéa Claeson att då hennes profil växt sedan hon en gång började med Instagramkontot ”Assholesonline” är det rätt att hon framöver ska avkrävas mer ansvar och noggrannhet för vad hon delar.

SVT Nyheter söker Linnéa Claeson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.