Efter överklagandet – Krimguldet lämnas till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En samling guldföremål som anses ovärderliga kommer inte lämnas tillbaka till Krim – det fastslår en appellationsdomstol i Nederländerna. Guldskatten lånades ut från Krim 2014, men efter Rysslands annekterande av halvön samma år har frågan varit var föremålen egentligen hör hemma.

Guldskatten är en del av utställningen “Guld och hemligheter från Svarta havet” och lånades ut till Nederländerna från Krimhalvön 2014 – månader innan området annekterades av Ryssland.  

Totalt rör det sig om nästan 600 föremål som är uppemot 2000 år gamla och har sitt ursprung hos det skytiska nomadfolk som levde i området.

Överklagades av Krim 

Tisdagens beslut att lämna föremålen till Ukraina har föregåtts av flera rättsprocesser för att avgöra vem föremålen kan lämnas till. Redan 2016 beslutades att föremålen inte skulle lämnas till Krim – ett beslut som överklagades av sju muséer på Krimhalvön.

– Trots att museiföremålen ursprungligen kommer från Krim och på så sätt kan betraktas som en del av det Krimska arvet, så är de en del av ett kulturarv som tillhör den Ukrainska staten, som existerat som självständig stat sedan 1991, säger domaren Pauline Hofmeijer-Rutten till nyhetsbyrån AFP. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.