Den brittiska teatern the Royal Shakespeare company har sedan 2011 tagit emot pengar från oljebolaget BP och i år stöttar de ett av teaterns ungdomsprogram.
I slutet av juni gick skådespelaren, regissören och pjäsförfattaren Mark Rylance ut med att han lämnar teatern på grund av sponsorpengarna från BP.
”BP är på plats tre över de privata företag som bidragit mest till klimatförändringarna genom tiderna”, skrev han i The Guardian.
Oljekritik
För några dagar sedan var det i stället London's national portrait gallery som fick hård kritik från namnkunniga konstnärer. I mars blev museet den första stora konstinstitutionen som tackade nej till ett bidrag från familjen Sackler, vars företag Purdue pharma framställer läkemedlet Oxycontin som kopplats till USA:s pågående opioidkris. Men nu ifrågasätts museet på nytt, denna gång för att ta emot BP-pengar.
78 konstnärer, bland dem Anish Kapoor och Antony Gormley, har undertecknat ett brev där de är kritiska mot priset ”BP portrait winner”, sponsrat av oljebolaget.
”Vi vill att ni fokuserar på det grundläggande problemet – BP:s roll i klimatkrisen och och vårt ansvar att agera”, skriver de.
Enligt The Guardian har museets chef Nicholas Cullinan svarat att brevskrivarna väcker viktiga frågor, men att statliga bidrag bara täcker en tredjedel av museets kostnader.
Klimataktivister har även vid flera tillfällen demonstrerat utan för kungliga operan i London och olika evenemang som operan varit värd för i protest mot den sponsring den tar emot från BP.