Danska producenter backar nu från avtalet som skulle filmskapare i landet högre ersättning och förhandlar istället direkt med Netflix och Viaplay. Foto: Elise Amendola/AP/TT

Efter strömningstjänsternas produktionsstopp – danska producenter backar från avtal

Uppdaterad
Publicerad

Netflix, Viaplay och danska TV2 Play stoppade tidigare i år all tv-produktion i Danmark, i protest mot ett nytt avtal som skulle ge danska filmskapare högre ersättning. Nu backar danska producenter från avtalet och förhandlar i stället direkt med strömningstjänsterna, rapporterar Sveriges radio. 

Tidigare i juni meddelade Netflix, Viaplay och danska TV2 Play att man stoppar all tv-produktion i Danmark. Anledningen var ett nytt rättighetsavtal mellan branschorganisationen Create Denmark och danska producentföreningen som ingicks i januari. Enligt strömningstjänsterna skulle avtalet göra det för dyrt att producera tv och film i landet. Avtalet skulle bland annat ge danska filmskapare rätt till högre ersättning ju fler användare en strömningstjänst har.  

Danska filmskapare och producenter backar nu från avtalet och förhandlar direkt med Netflix, Viaplay och TV2 Play. Benjamin Boe Rasmussen, talesperson för producenterna, säger att avtalet inte var tillräckligt anpassat efter strömningstjänsternas villkor, och att man nu förhandlar fram ett nytt avtal.

”Vi var tvungna att inse att ett avtal inte passar alla, och därför går vi till nya förhandlingar med varje företag för sig”, säger Benjamin Boe Rasmussen till Kulturnytt. 

Politiker också ingått medieavtal

I maj klubbade även danska politiker igenom ett medieavtal som tvingar globala strömningstjänster som verkar i landet att avsätta sex procent av omsättningen till ett särskilt kulturbidrag. Pengar som ska användas för att skapa inhemskt innehåll.  

Beslutet baserar sig på en EU-lag från 2018 som kräver att globala strömningstjänster ska ha minst 30 procent europeiskt innehåll för att få verka i Europa.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.