Efter VM vill Qatar sätta sig själv på kulturkartan

Publicerad

Qatar vill sätta sig själv på den internationella kulturkartan efter VM. Landet har långtgående planer på skrytsamma museibyggen. Projektet med de nya satsningarna på gigantiska museikomplex väntas stå klara 2029-2030.

Qatar vill bli en av världens mest attraktiva kulturnationer, en satsning som började för två år sen.  

Inför VM ploppade stora konstgallerier och vernissagesalar upp med jämna mellanrum. Konstinstitutioner fick utökade resurser, samtidigt som talangutveckling och skoltävlingar i kreativt skapande hamnade högt i kurs.   

Rabab al-Khuzaei är konstnär, lärare och kultursamordnare vid utbildningsministeriet i Qatar.  

– Min förhoppning är att Qatar ska bli ett land där väst och orienten möts i en mix av modernitet och tradition, inom ramarna för vad staten accepterar, säger hon till Kulturnyheterna.

Alla förutsättningar finns redan

Sedan tidigare har landet förutom att arrangera stora musikfestivaler också investerat i både inhemsk och internationell filmproduktion, med blicken mot såväl Bollywood som Hollywood.  

Nu har turen kommit till museerna.  

– Vi har bedrivit ett målmedvetet och strategiskt arbete för framtida generationer, säger Rabab al-Khuzaei. 

Emirfamiljen i Qatar har beskrivits som en av konstvärldens mäktigaste familjer med en omfattande konstsamling i sin ägo. Enligt The guardian lägger familjen 6,5 miljarder kronor på konst varje år. 2011 betalade kungligheterna 1,7 miljarder kronor för Paul Cezannes mästervärk “kortspelarna”. Alltså finns redan de ekonomiska förutsättningarna för att sätta Qatar på den internationella kulturkartan.

Rabab Al-Khuzaei menar att landet just nu rider på en våg av sensation och glädje som drivs av konst och kultur. 

– Qatar har slagit hela världen med häpnad och jag är stolt som fått vara med och bygga vårt land. Hela landet är just nu som en enda stor tavla med sina hav, öken och palmer. Vi arbetar inte bara för nutiden, utan även mot att få fram en framtida generation av konstskapare.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.