I klippet ser du den äventyrslystna katten. Foto: Martin Ekelin, Bluetwelve studios

Det efterlängtade katt-tv-spelet Stray släpps

Uppdaterad
Publicerad

Kattspelet ”Stray” har toppat listor som mest efterlängtade titel bland gamers. I dag släpps det och i tv-spelet axlar man rollen som en herrelös misse i en dystopisk framtidsstad.

Det var först förra sommaren som det visades upp och då var budet att kattäventyret Stray skulle släppas ”tidigt 2022”, sedan tystnade det kring tv-spelet och första hälften av det nya året kom och gick.

Men nu släpps det alltså till Playstation och till PC. Stray handlar om en herrelös katt i en framtidsstad som bebos av robotar och där människor inte längre finns kvar. Ändamålet är att hitta tillbaka till sin familj och längs vägen får man även sällskap av en liten drönare som heter B12.

”Det är ju otroligt gulligt”

Kort efter att datumet för spelet klargjordes var hajpen ett faktum och titeln klättrade till toppen av bland annat speldistributören Steams lista över mest efterlängtade spel.

– Jag tror att det dels beror på själva katten som har liten ryggsäck, det är ju otroligt gulligt, säger spelexperten Elisabeth Bergqvist till Kulturnyheterna.

Hon fortsätter:

– Jag tror också att det beror på själva staden i spelet som har en otrolig aura av futurism och mysticism.

Uppsving för indiespel

Stray är utvecklat av den franska indie-studion Bluetwelve vilket gör spelet till ett i raden av många redan framgångsrika och kommande indiespel, till exempel ”Hollow Knight: Silksong” eller de svenska ”V rising” och ”Valheim”.

– Indiespelen har fått ett uppsving de senaste åren eftersom de kanske berättar lite annorlunda historier och utforskar nya spelmekaniker som skiljer sig från mastodonttitlarna från de stora studierna.

I klippet ovan kan du se den äventyrslystna katten och dess ryggsäck. Du kan även höra hur speljättarna ser till att få sin bit av pengaakakan från indietitlarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.