Svenska Eldfesten uppmärksammas världen över

Uppdaterad
Publicerad

Från frusna eller leriga fotbollsplaner till firande i storstäder som direktsänds världen runt.

Firandet av chaharshanbe soori, eller eldfesten som den har kommit att kallas i Sverige, uppmärksammas nu världen över.

– Det här är störst i hela världen, det där därför vi har haft livesändning sedan fem år tillbaka, säger Mansour Hosseini, producent för arrangemanget.

Chaharshabe soori, eller eldfesten som den har kommit att kallas i Sverige, firas veckan innan vårdasjämningen, det som många miljoner människor ser som början på ett nytt år.

I Sverige har firandet kommit en lång väg sedan människor samlades på leriga fotbollsplan utanför städernas centrum, till exempel i Rissne i Stockholm. Sedan ett par år hålls festen istället i centrala Göteborg, Malmö och Stockholm, där festen direktsänds runt om i världen.

Kan jämföras med större städer

– När vi kom med idéen var det bara en liten fest, det var en stor efterfrågan men mest en DJ. Innan var alla fester av diasporan i utkanten av staden, till exempel i Solnahallen, och vi tänkte om man betalar skatt och jobbar här varför ska man inte utnyttja faciliteter inne i staden?, säger Mansour Hosseini.

Eldfesten har växt och dragit till sig stora stjärnor. I år kommer Andy, med över 30 år av popmusik bakom sig att uppträda. Och för honom går firandet i Stockholm att jämföra med större städer i andra delar av världen.

– Jag har spelat i Washington för 30.000 människor, i Los Angeles för över 30.000 människor, och varje stad har sin egen magi och skönhet. Vi kommer att sändas på Manoto-tv som är en stor iransk tv-kanal och de kommer att sprida det här så jag förväntar mig att alla iranier kommer att titta, från här till Australien, till Iran, säger Andy.

”Det här är teamwork”

Men frågan är hur det kommer sig att firandet i Sverige når ut så brett i världen.

– Jag tror att firandet i Sverige är så storteftersom det bygger på engagemanget från det civilia samhället. Det här är teamwork, det är inte jag, säger Mansour Hosseini.

Andy tror att firandet av Chaharshanbe soori i diasporan kommer kunna växa så länge som människor behöver komma samman och glädjas.

– Jag tycker att det är ett vackert tillfälle. Eld är en symbol, men det för med sig också glädje och värme till människor. Sådana här tillfällen är bra för världen i dessa dagar. Vi borde leta efter saker som vi har gemensamt och för oss samman och när folk ser oss sjunga, dansa och äta inser de hur lika vi är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.