– Jag jobbade som frukostvärdinna när en kvinna ringde fel till mig och frågade, på grund av mitt namn, om jag var en ”real fortune teller” och det var jag ju inte – men jag ljög och sa ja.
”Inget kändes kul”
Linda Spåman är utbildad textilkonstnär på Högskolan för Design och Konsthantverk. Hon har släppt fyra seriealbum och är idag verksam som konstnär, illustratör, scenograf – och spåman. Vid tiden för telefonsamtalet jobbade hon dock mest som frukostvärdinna och inget kändes kul.
– Jag tror mycket på att säga ja till saker för då brukar roliga saker hända, men då praktiserade jag inte det. Jag försökte vara trygg, ha ett brödjobb och en ordnad ekonomi. Men när den här kvinnan ringde till mig så tänkte jag att nu måste jag våga kasta mig ut.
En ingång till ett annat liv
Det var inte första gången efternamnet Spåman gav upphov till förväxlingar, men det var första gången Linda Spåman tog titeln på allvar. Samtalet blev en möjlig ingång till ett annat liv, ett liv med mer magi. Hon gick och köpte en tarotlek samma dag.
– Sedan träffade jag den där kvinnan och spådde henne oseriöst, vilket jag ju inte är stolt över idag såklart.
Sedan den dagen har tarotkorten varit närvarande i hennes liv. Hon har både gjort en egen kortlek, skrivit om upplevelserna i ett seriealbum och jobbar som spådam på event.
– Jag är konstnär i första hand, men mitt livsverk har spårat ur kan man säga så jag har blivit spådam.
Har spått Ebba Witt-Brattström
Mest uppmärksamhet har hon fått för podden Äkta Spåman där hon intervjuar kända kulturpersonligheter som Ebba Witt-Brattström, Lo Kauppi och Tone Schunnesson. Korten som handlar om dåtid, nutid och framtid öppnar upp för oväntade konversationer – oavsett om personerna är öppna för magi eller inte.
– Gudrun Schyman var en väldigt rolig gäst. Hon kändes jätteskeptisk från början, men sedan hände det något när man drog kortet ”den hängde”. Någonting triggades igång i henne där. Det kan ju ha varit fantasin eller det undermedvetna.
Sture Bergwall bland gästerna
Bland de mer oväntade gästerna återfinns Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick. Linda Spåman pratade om Sture Bergwall tillsammans med sin producent Håkan Westesson och dagen efter gillade Bergwall avsnittet med Kikki Danielsson. Linda Spåman såg det som ett ”magiskt sammanträffande” och bjöd in honom till podden.
– Sture är ju på ett sätt magisk, han är ju någon slags hypnotisör. Jag och min producent blev väldigt manipulerade av honom – han var ju väldigt, väldigt trevlig. Jag brukar ofta tänka på det hur vi blev helt okritiska när vi träffade honom och bara tyckte att han var härlig.
Inspireras av häxor och magi
Linda Spåman inspireras av häxor och magi i sin konst och tycker att fler borde ta in magi i sina liv.
– Livet kan ju vara magiskt, men jag tycker att människor verkar leva i en väldigt stram tillvaro. Och då tänker jag att magin kan vara ett andningshål för fantasin och för ett kreativt tänkande. Det är motsatsen till det vanliga tråkiga livet.
– Jag är själv på flykt från det vanliga livet och min mamma önskar nog att jag ska gå tillbaks till det vanliga livet och börja jobba på ett riktigt jobb, men det kan jag inte.
Inte långt mellan ritualer och tvångsbeteenden
Hon finner magi i mötet med andra människor och i att skapa illusioner av andra världar, men också i magiskt tänkande och de ritualer hon utför.
– Jag gör ju mycket ritualer, men ritualer kan ju lika gärna vara tvångsbeteenden. Jag har ju en tand i en burk som jag skakar här ibland för att inte få otur till exempel. Ritual och tvångsbeteende – det är inte långt däremellan. Men jag håller på med magi kan man säga. Jag måste göra många olika saker för att varje dag ska vara en bra dag.
Men är magi ändå något bra – även om det liknar tvångsbeteenden?
– Ja, det är det absolut. Vi ska gå efter saker som händer. Intuitionen är magi. Men man lyssnar inte så ofta på sin intuition längre. Man tänker att man behöver vara lösningsorienterad, betala hyran. Men i själva verket kanske man borde kasta sig iväg och resa någonstans. Inte köpa en bostadsrätt. Har du bostadsrätt?
Nej.
– Vad bra. Känn dig fri.
Läs mer: Häxan som politisk verktyg.